Pavol Krupka Kultúra

V kine Tatran od stredy festival Envirofilm

Festival Envirofilm je na plátnach slovenských kín prítomný už od roku 1995. Výnimkou nie je ani popradský Tatran, v ktorom premietnu výber úspešných filmov minulého ročníka. V dňoch 18. mája až 20. mája sa o 18. hodine konajú videoprojekcie vždy dvo

Krátko k jednotlivým snímkom:

Streda 18. mája: Zatopená história režiséra Huga Habrmana (ČR) rozpráva o zatopenom lome Leštinka, v ktorom ešte pred niekoľkými desiatkami rokov nebolo po vode ani pamiatky. Prečo a kedy sa začalo s lámaním hlbokej jamy? Ako sa do nej dostali rybie populácie? Na tieto otázky nájdete odpovede v tomto 53-minútovom dokumentárnom fil­me.

Na Medzinárodnom festivale krátkych filmov Hamburg 2010 mala úspech aj slovenská snímka Arsy-Versy. Krátky film v réžii Mira Rema si ako svojho favorita v súťažnej kategórii NoBudget vybralo publikum. Arsy-Versy je životným príbehom matky a jej syna, ktorý otočil svet hore nohami. Ľuboš unikol zo sveta ľudí, aby žil v čo najväčšej symbióze s prírodou a venuje sa amatérskej filmovej a fotografickej tvorbe. Vrcholom jeho prírodnej fascinácie je výskum netopierov.

Štvrtok 19. mája: Na Medzinárodnom filmovom festivale Bratislava 2008 mal premiéru film Pavla Barabáša Carstensz – Siedma hora. Ide o dobrodružný dokument z prostredia novoguinejskej džungle, ktorý autenticky zachytáva náročnú expedíciu k najexotickejšej a zároveň najťažšie dostupnej hore sveta – Carstenszovej pyramíde.

V uhlisku nad Porúbkou – to je názov dokumentu neprofesionálneho filmára Jána Kusku , oceneného hlavnou cenou za rok 2009 v celoslo­venskej súťaži neprofesionálneho filmu CINEAMA. Film sugestívne, bez slov ukazuje namáhavú prácu troch ťažných koní v rúbanisku, a tak tento dokument citovo nepohne snáď len so silnejšími povahami.

Piatok 20. mája:

Environmentálna dilema z japonskej produkcie upozorňuje na nebezpečné tendencie v rámci čínskej spoločnosti a v oblasti životného prostredia.

Každý druh sa počíta – Nemecko 2010. V čase hospodárskej krízy sa na celom svete kladie dôraz na priemyselnú výrobu a ekonomický rast obyčajne bez toho, aby sa bral ohľad na ochranu prírody a ochranu druhov. Môžeme si dovoliť takto sa správať? Odborníci sú presvedčení, že naďalej podceňujeme dôležitosť prírody. V mnohých oblastiach dokonca biodiverzita zabezpečuje ekonomickú stabilitu a predstavuje zdroj, ktorý je hodný miliardy.

Zdroje: http://enviroportal.sk/…o.detail.php?… http://dnes.atlas.sk http://www.envirofilm.sk/…/dennik.html

Envirofilm
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM