Kultúra

V Kine Tatran sa chystá veľká paráda: Pamätníci MS z roku 1970 sa majú na čo tešiť!

Pri príležitosti výročia organizácie Majstrovstiev sveta (MS) v klasických lyžiarskych disciplínach, ktoré sa v roku 1970 konali na Štrbskom Plese, budú v nedeľu 16. februára v popradskom Kine Tatran premietať tri filmy.

Ilustračný obrázok k článku V Kine Tatran sa chystá veľká paráda: Pamätníci MS z roku 1970 sa majú na čo tešiť!
Zdroj: TASR

„Okrem snímky Majstrovstvá sveta, to budú aj dva krátke predfilmy o propagácii Vysokých Tatier z roku 1966 a o problémoch s výstavbou pred MS z roku 1969,“ priblížila manažérka kina Ľubomíra Olejárová.

Premietania sa od 18.00 h zúčastnia aj samotní tvorcovia filmu Majstrovstvá sveta, ktorí pochádzajú z Bratislavy. Pricestujú spolu so zástupcami Slovenského filmového ústavu, ktorý spomínané snímky digitálne zreštauroval.

Medzi pozvanými hosťami sú aj ďalšie osobnosti z Popradu, Vysokých Tatier a okolia, ktorí sa nejakým spôsobom zapojili do organizácie tohto významného športového podujatia, členovia športových výborov i samotní športovci.

Sériou podujatí si udalosť pripomínajú aj vo Vysokých Tatrách, v pondelok 17. februára napríklad uvedú do života novú výstavu v Ski Múzeu v Tatranskej Lomnici. Okrem desiatky panelov so sprievodnými textami sa návštevníci môžu tešiť na dobové fotografie mapujúce nielen športovcov a samotný priebeh svetového šampionátu, ale aj premenu Vysokých Tatier z hľadiska výstavby, budovania infraštruktúry a proces príprav MS 1970.

Spomienkové stretnutie bývalých organizátorov MS 1970 pripravila aj obec Štrba. Uskutoční sa v piatok 14. februára na Štrbskom Plese a zúčastnia sa ho aj nasledovníci, ktorí pomáhali s organizáciou ďalších športových podujatí, ako napríklad medzinárodné preteky o Tatranský pohár či Svetová zimná univerziáda a Majstrovstvá sveta juniorov FIS.

V rámci príprav na MS 1970 sa postavilo niekoľko moderných hotelov a samotný športový areál na Štrbskom Plese. Jeho dominantou sa stali skokanské mostíky, pod nimi vyrástol lyžiarsky bežecký štadión, tribúny či rozhodcovská veža. Areál FIS sa v tom čase stal jedným z technicky najmodernejších areálov na klasické lyžiarske disciplíny na svete. Na MS sa zúčastnilo viac ako päť stoviek pretekárov z 25 krajín sveta, státisíce návštevníkov a nadšencov lyžiarskeho športu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM