Správy

Do kostola prišli aj hasiči, záchranári a policajti: Spomínali na obete dopravných nehôd

Tretia novembrová nedeľa je dňom, v ktorý si ľudia po celom svete pripomínajú obete dopravných nehôd.

Ilustračný obrázok k článku Do kostola prišli aj hasiči, záchranári a policajti: Spomínali na obete dopravných nehôd
10
Galéria
Foto: Júlia Vereščáková

V Evanjelickom kostole v Poprade – Veľkej sa pri tejto príležitosti v nedeľu 20. novembra zišli zdravotnícki záchranári Košickej záchranky, dopravní policajti ODI OR PZ Poprad, hasiči OR HaZZ Poprad a miestni veriaci na spomienkovom podujatí, ktoré usporiadal Úrad ekumenickej pastoračnej služby Ministerstva vnútra SR.

Medzi životom a smrťou je len krôčik

Liturgiou poslúžil domáci farár Mgr. Jozef Vereščak, Božie slovo zvestoval policajný duchovný mjr. Mgr. Matúš Vongrej. Ten v príhovore pripomenul, že spomienka sa koná práve v nedeľu, ktorá sa podľa cirkevnej tradície nazýva nedeľou večnosti a upozorňuje nás na potrebu bdenia a očakávania. Posledný deň v ľudskom živote príde väčšinou nečakane. Medzi životom a smrťou je len krôčik, preto by sme nemali hazardovať so životom, ktorý je Božím darom. Pre mnohých ľudí sa práve dopravná nehoda stala prestupnou stanicou medzi časnosťou a večnosťou. Je to nečakané a nezvrátiteľné, lebo čas sa nedá vrátiť späť. Strata otca, matky, dieťaťa či kamaráta prináša veľkú bolesť. Hodnotu ľudského života si často uvedomujeme až vtedy, keď je neskoro. Naučme sa vážiť si dni svojho života. Pamätajme, že tu nemáme trvalé miesto. Spomienka na tragicky zosnulých by nás mala povzbudiť k tomu, aby sme sa na cestách správali zodpovedne a opatrne a vážili si nielen svoj život, ale aj životy iných ľudí. Autá nám vedia slúžiť, ak ich držíme pevne pod kontrolou, ale vedia aj ničiť, ak ich nezvládneme. Človek by mal ovládať techniku, nie ona jeho. Je preto dôležité, aby sme neprekračovali hranice, keď sa naša kontrola nad dopravným prostriedkom či nad nami samými už stráca.

Foto: Júlia Vereščáková

Vďaka tým, čo pomáhajú

Zámerom pietnej spomienky bolo vzdať úctu všetkým obetiam dopravných nehôd, vyjadriť sústrasť pozostalým a v modlitbách myslieť na ťažko zranených, ktorým nehoda radikálne zmenila život. Na tejto pietnej spomienke bol zároveň priestor vyjadriť vďačnosť tým, ktorí sú pripravení rýchlo a profesionálne pri nehodách zasahovať. Rýchlym zásahom záchranárov a lekárskou starostlivosťou sme síce dokázali nejeden boj so smrťou vyhrať, ale nie vždy je to možné.

194 obetí v tomto roku

Podľa oficiálnej štatistiky bolo na Slovensku od začiatku tohto roka do 31. októbra zaznamenaných 11 101 dopravných nehôd, pri ktorých prišlo o život 194 ľudí, ďalších 838 bolo ťažko a 4924 ľahko zranených. V Prešovskom kraji pri 1577 dopravných nehodách zahynulo 23 ľudí, v okrese Poprad traja ľudia, ktorých mená boli aj prečítané. Najčastejšími príčinami dopravných nehôd so smrteľným následkom bolo prekročenie povolenej rýchlosti, porušenie základných povinností vodiča, nesprávny spôsob jazdy či jazda pod vplyvom alkoholu.

„Ja som svetlo sveta, kto mňa nasleduje, nebude chodiť v tme, ale bude mať svetlo života.“ (Evanjelium podľa Jána 8,12) Mysliac na všetkých, ktorí zahynuli na cestách po celom Slovensku, zapálili zástupcovia jednotlivých zložiek Integrovaného záchranného systému sviece, ktoré symbolizujú práve Svetlo- Ježiša Krista. Nech je táto spomienka na obete dopravných nehôd mementom pre všetkých, ktorí vyjdú na cesty.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM