Ľubomír Hudačko Správy

Našli sme 5 skladieb, v ktorých Poprad nejde prepočuť: V ktorých piesňach ho spomenú?

Vo chvíli, keď začujeme názov svojho mesta, zväčša zbystríme pozornosť. Urobili sme prehľad 5 takýchto piesní, v ktorých je počuť i Poprad.

Ilustračný obrázok k článku Našli sme 5 skladieb, v ktorých Poprad nejde prepočuť: V ktorých piesňach ho spomenú?
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

V ktorých piesňach sa spomína názov mesta Poprad, to nám hneď utkvie v pamäti. Je ich hneď niekoľko, čo prezradí nasledujúci zoznam. Po prečítaní si ich možno budete pohmkávať ako nikdy predtým.

SN, TO, MI, LM, BA

Kapela Horkýže Slíže patrí k stáliciam slovenskej hudobnej scény, preto niet divu, že aj v jej repertoári sa nájde pieseň, v ktorej sa spomína Poprad.

Na albume St. Mary Huana Ganja z roku 2012 sa v piesni SN, TO, MI, LM, BA spomínajú takmer všetky slovenské mestá a Poprad medzi nimi tiež nechýba.

„Ospravedlňujeme sa mestu Poprad, za to, že sme tam smradili niekoľkokrát,“ spieva sa v slovenskej piesni.

Cikánska balada

Trošku odlišným žánrom, v ktorom sa spomína naše mesto je pieseň od Iva Jahelku.

Folková pieseň je staršieho žánru, je spievaná v češtine a patrí k tým, ktoré ste možno ešte nepočuli. A takto to všetko začína:

„Možná vám teď trochu pokazím náladu poté, co zazpívám votřesnou baladu vo tom, co stalo se u města Popradu, snad vás tím vo spánek nevokradu.“

V jedálenskom vozni

Humorista, dramatik, herec, ale aj spevák Milan Lasica si pre svojich poslucháčov pripravil pieseň V jedálenskom vozni. Dej celej skladby sa odohráva v reštauračnom vozni vlaku na trati Bratislava – Košice.

Preto niet divu, že jedna z častí v piesni sa ušla aj Popradu.

„Čierny barón v bledom saku hladný už od Kysaku a pri ňom staršia pani, typické Margecany, dievčatko ako ten poklad (šubi-dubi), nástupná stanica Poprad, muž čo rum dáva si tu, od mrku až do Svitu a má furt pocit viny z Hrádku až do Žiliny.“

HK Poprad

Čo by to bol za hokejový klub, keby nemal oficiálnu hokejovú hymnu? Tú svoju má aj mužstvo HK Poprad. V roku 2013 prišlo ku zmene hokejových hymien a tú súčasnú naspieval známy slovenský raper Ego – Michal Straka.

Celým obsahom cítiť, komu a prečo je pieseň určená. Vyberieme len časť, v ktorej sa dáva najavo, pre koho bije srdce popradského fanúšika.

„Ja som Poprad, (HK), Poprad, (HK), Poprad, (HK), áno. My sme Poprad, (HK), Poprad, (HK), Poprad, (HK).“

Od Tatier k Dunaju

A ani legendárna slovenská skupina Elán nezabudla vo svojich piesňach na naše mesto.

V nesmrteľnej piesni Od Tatier k Dunaju z roku 1989, ktorú pozná takmer každý Slovák, sa v závere piesne spomína aj Poprad.

„Cez Michalovce k Popradu, až po Dunajskú Stredu. Najkrajšie sú vždy zozadu a ešte krajšie spredu.“

Narazili ste aj vy na pesničku, v ktorej je spomenuté naše mesto? Pošlite nám tip na hudacko@dnes24.sk.

ilustračné foto

Témy, ktoré hýbu Slovenskom

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM