Martin Sýkora Správy

V Kvetnici pribudne rampa: Obyvatelia radosť určite mať nebudú

Popradská mestská časť Kvetnica je najmenšou časťou mesta, ale má najväčšie problémy. Tak sa o Kvetnici vyjadril nedávno primátor Popradu.

Ilustračný obrázok k článku V Kvetnici pribudne rampa: Obyvatelia radosť určite mať nebudú
Foto: Martin Sýkora / Zdroj: Dnes24.sk

Najväčším problémom Kvetnice sú majetkové pomery pozemkov, na základe ktorých sa obyvatelia tejto mestskej časti stali rukojemníkmi vôle vlastníkov pozemkov. Radnica je povinná rešpektovať súkromné vlastníctvo a pri rozhodnutiach majiteľov má len poradné slovo.

Nepríjemné dedičstvo

Súčasné vedenie mesta na čele s primátorom Jozefom Švagerkom problémy zdedilo po predchádzajúcom vedení, na ktoré majú obyvatelia Kvetnice ťažké srdce. „Bývalé vedenie mesta malo páky na to, aby aktívne vstúpilo do jednania o kvetnických pozemkoch,“ povedal jeden z obyvateľov Kvetnice Marek Nemec. Situácia je taká, že v Kvetnici k obytným domom vedú len dve príjazdové cesty a obe sú v rukách súkromných majiteľov.

Zatiaľ čo prvá príjazdová cesta patrí neziskovej organizácii SENIORPARK, druhá patrí spoločnosti DANMIR, s.r.o. Doteraz sa Kvetničania s toleranciou majiteľov ciest autom dostali k svojim bytom bez problémov, čo sa však v blízkej budúcnosti zmení. Jedna z ciest bude určite osadená tzv. rampou.

Opakovanie incidentov – osadíme rampu

Problém vznikol 19. júna. Bola nedeľa a v blízkom kostole sa konala omša. Návštevníci neváhali svoje autá zaparkovať na príjazdovej ceste k SENIORPARKU, čo jeho vedenie značne rozhorčilo. O 10:18 hod. volala riaditeľka dispečing mestskej polície s tým, že parkujúce autá stoja na súkromnom pozemku a sú rizikom v mimoriadnych situáciách. Riaditeľka zariadenia o tom informovala primátora Jozefa Švagerka vo svojom oznámení. „Nastala mimoriadna situácia, kde príbuzní nášho klienta po tom, čo im bol znemožnený prístup k zariadeniu museli prácne za pomoci invalidného vozíka prevážať svojho otecka až k hlavnej ceste,“ píše Adela Dovalovská, riaditeľka zariadenia.

Dodávame, že podľa informácií riaditeľky hliadka mestskej polície prišla na miesto 11:36 hod. Podobné incidenty nie sú podľa vedenia SENIORPARKU, ktoré je zároveň majiteľom pozemku, ojedinelé. V jednom prípade kvôli zaparkovaným autám nemohla po ceste prejsť sanitka. 21. júna preto vedenia zariadenia poslalo vedeniu mesta Oznámenie o umiestnení cestnej závory.

„Po tomto incidente sa rozhodla Správna rada neziskovej organizácie na svojom mimoriadnom zasadnutí, že na predmetnom pozemku (príjazdová cesta) bude v krátkej budúcnosti umiestnená závora, ktorá bude znemožňovať vjazd a parkovanie na príjazdovej ceste všetkým vozidlám, ktoré nebudú vybavené príslušným zariadením na povolenie vstupu,“ oznamuje v liste riaditeľka Adela Dovalovská a zároveň dodáva: „Som znepokojená neprofesionálnym prístupom policajtov Mestskej polície Poprad a týmto Vás žiadam o vyvodenie zodpovednosti konkrétnym zamestnancov, ktorí ohrozili prevádzku a chod zariadenia pre seniorov.“

Bude sa dať prejsť?

Majiteľ pozemku, ku ktorým patrí aj inkriminovaná prístupová cesta, však nechce úplne zabrániť Kvetničanom dostať sa touto cestou k svojim domovom. „Samozrejme vstup na pozemok a prechod k svojej nehnuteľnosti obyvateľom a majiteľom bytového domu "Stará obytná“ bude umožnený (nehovorím o prejazde a parkovaní motorových vozidiel)," konštatuje Dovalovská.

Čo to však znamená? Namiesto odpovede vznikajú ďalšie otázky. V akom režime bude cesta prejazdná? Kto bude Kvetničanom otvárať rampu a za akých podmienok? Tak či onak, postoj majiteľa pozemku je pochopiteľný.

Pribudne rampa aj na druhej prístupovej ceste?

Obyvatelia mestskej časti Kvetnica majú v zálohe ešte jednu možnosť – využiť prístupovú cestu, ktorú vlastní spoločnosť DANMIR, s.r.o. Právny zástupca tejto spoločnosti nás informoval o záujme vymeniť tieto pozemky za iné mestské. Má predstavu, čo by za to chcel a svoj návrh aj predniesol magistrátu. Komisia však skonštatovala, že by to bola nevýhodná zámena. Mesto teda čakalo na nový návrh.

„Pred mesiacom mi majiteľ povedal, že už poslal žiadosť,“ odpovedal na otázku primátor Popradu Jozef Švagerko. „Požiadavka mesta bola nami zapracovaná do nového návrhu riešenia výmeny nehnuteľností v zmysle cenových máp Slovenska dňa 17. júna,“ ozrejmil právny zástupca spoločnosti DANMIR s.r.o. Celý proces skúmania a vyhodnocovania sa bude pravdepodobne ťahať niekoľko týždňov. „Firma DANMIR, s.r.o. očakáva konečné vyriešenie v priebehu mesiaca september a potom je pripravená postupovať v zmysle právnych predpisov,“ konštatoval právny zástupca majiteľa prístupovej cesty, ktorý nám potvrdil, že o osadení rampy na tejto ceste zatiaľ neuvažuje.

Vedenie mesta nie je v dobrej pozícii

Ako zabezpečiť obyvateľom Kvetnice, teda Popradčanom, bývanie s komfortom bezproblémového prístupu k bytovým domom? Na ťahu je teda magistrát, i keď nie je práve v najvýhodnejšej pozícii. „Legislatívne ťaháme za kratší koniec. Nevieme obmedziť osadenie rampy. Mestská polícia incident rieši. Tam ide v podstate len o susedské vzťahy,“ vysvetlil na margo prvej prístupovej alternatívy primátor Švagerko. K druhej, kde je pokosená tráva, sa vyjadril: „Starajú sa o to, je to vidieť. Je tu záujem majieľa, aby sa to vyriešilo. Chyba sa stala pred pár rokmi, keď si mesto nenárokovalo tieto veci.“

Vedenie radnice netají chuť v rámci možností vysporiadať pozemky na Kvetnici, ale aký veľký diel z koláča jej nakoniec pripadne dnes nikto nevie predpovedať. Poslednou možnosťou, ktorú prvý muž Popradu nevylúčil, je priame odkúpenie pozemkov od spoločnosti DANMIR, s.r.o. Ako to všetko dopadne a ako sa magistrát postará o svojich daňových poplatníkov z najmenšej mestskej časti sa dozvieme už po prázdninách.

Kvetnica rampa
7
Galéria
Foto: Martin Sýkora / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM