Monika Vengrínová Rôzne

V lete klesol počet úrazov v Tatrách. Najviac zranených bolo medzi turistami a cyklistami

Tohtoročná letná sezóna v Tatrách definitívne skončila, turistické chodníky sú uzavreté a Horská záchranná služba bilancuje. Oproti minulému roku zaznamenali záchranári mierny pokles úrazov, napriek tomu ide stále o výrazný nadpriemer.

Ilustračný obrázok k článku V lete klesol počet úrazov v Tatrách. Najviac zranených bolo medzi turistami a cyklistami
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Prevládali ľahké a stredné úrazy, päť skončilo smrťou

Letná sezóna trvala šesť mesiacov, od prvého mája do konca októbra. Počas tohto obdobia Horská záchranná služba zasahovala v 391 prípadoch vo Vysokých, Nízkych a Západných Tatrách, Slovenskom raji a vo Veľkej a v Malej Fatre. Najviac úrazov sa počas leta stalo vo Vysokých Tatrách, a to 162. Zvýšenú úrazovosť zaznamenali v Západných Tatrách, v ostatných častiach došlo k miernemu poklesu.

Prevládali stredné a ľahké úrazy, úrazov s priamym ohrozením života záchranári zaznamenali desať a päť úraz, žiaľ, bolo smrteľných. Najčastejšie potrebovali pomoc turisti a to až v 220 prípadoch, zvýšil sa i počet úrazov cyklistov, ktorých sa v Tatrách zranilo až 57. Ďalšie úrazy si návštevníci hôr spôsobili pri horolezectve, paraglidingu, jaskyniarstve, či pri prechádzkach, výkone povolania, ale i pri ďalších činnostiach.

Najviac zranených bolo Slovákov, Čechov a Poliakov

„Čo sa týka podmienok, počas letnej turistickej sezóny boli naozaj veľmi dobré a stabilné. Hlavne nebola búrková činnosť, ktorá sa často podpisuje pod skratové konania návštevníkov a tým pod rôzne zranenia. Preto, aj napriek tomu, že počet návštevníkov bol relatívne vysoký, úrazovosť je primeraná návštevnosti,“ hovorí Jozef Janiga, riaditeľ Horskej záchrannej služby.

Tak, ako každoročne, aj toto leto si väčšiu časť úrazov spôsobili Slováci, a to až 182, na druhom mieste boli českí turisti s 52 úrazmi a potom Poliaci, u ktorých zaznamenali záchranári 49 úrazov.

Horská záchranná služba pri zásahoch spolupracuje i s inými poskytovateľmi záchrannej zdravotnej služby. Približne každý tretí zásah vykonali v súčinnosti s dobrovoľnými záchranármi, pri pátraní im pomáhala polícia, dobrú spoluprácu však mali i s ďalšími záchrannými zložkami.

Nový systém na vyhľadávanie ľudí v lavínach

Letná sezóna je tak za nami a horskí záchranári sa aktuálne pripravujú na tú zimnú. Ich snahou je zakúpiť systém REKO na vyhľadávanie ľudí v lavínach, ktoré vo vysokohorských oblastiach nie sú ničím výnimočným. Bežne používaný systém v Európe umožňuje relatívne rýchlo nájsť ľudí pod lavínou, naši záchranári ho zakupujú v tomto čase z dôvodu technických problémov s inými systémami, ktoré pri vyhľadávaní v lavínach používajú.

„Na zimnú sezónu si myslím, že sme pripravení dobre. V prvom rade však všetko závisí od návštevníkov, aby tých úrazov bolo čo najmenej, a samozrejme, aj od matky prírody, aby nám dala také podmienky, aké chceme,“ dodáva Janiga.

V lete klesol počet úrazov v Tatrách. Najviac zranených bolo medzi turistami a c
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM