Peter Handzuš Rôzne

V Ľubovnianskej nemocnici zrekonštruovali oddelenie dlhodobo chorých

V Ľubovnianskej nemocnici, neziskovej organizácii, dnes slávnostne otvorili zrekonštruovaný pavilón C, v ktorom je situované oddelenie dlhodobo chorých. Riaditeľ nemocnice Peter Bizovský pre médiá uviedol, že náklady na obnovu budovy bývalej slobodár

Nemocnici sa na obnovu podarilo získať finančné prostriedky z Európskej únie, obnovou by tak postupne mal prejsť celý jej areál. Náklady sa pritom podľa riaditeľa vyšplhajú na 3,8 milióna eur. „Z toho 1,8 milióna eur ide do stavebných prác, skoro za dva milióny eur bola nakúpená technika. Čo sa týka finančného krytia, boli to peniaze z Európskych fondov, 200.000 ako spoluúčasť nám dala VÚC a skoro 600.000 eur dávame z vlastných zdrojov. To sú peniaze, ktoré sme ušetrili v rokoch 2010, 2011 a predpokladáme, že niečo sa nám podarí ešte aj v tomto roku ušetriť,“ vysvetľuje Bizovský.

Oddelenie dlhodobo chorých bolo doteraz v pavilóne B, ktorý sa momentálne tiež rekonštruuje a delilo sa na poschodí s neurológiou. Doposiaľ tu bolo 20 lôžok, po novom pribudlo ďalších osem. Zvýšiť by sa mal počet lôžok aj na neurologickom oddelení. „V tejto budove sa vymenili kompletne okná, hore vznikli šatne, ktoré budú v budúcnosti slúžiť ako stabilizačné byty pre zamestnancov,“ dodal Bizovský. Na zrekonštruované oddelenie prijali i nových lekárov.

Rekonštrukciou prešiel už aj pavilón A, časť spravila nemocnica z vlastných zdrojov. „Opláštenie a výmena okien zvonku, zvnútra sa menili sociálne zariadenia a hlavne protipožiarne uzávery,“ doplnil Bizovský. Obnovou postupne prechádza aj poliklinika, doposiaľ sa tu vymenili okná, je tam nová strecha, čaká ju ešte obnova exteriéru. „V pavilóne B sa momentálne menia okná, dvere, protipožiarne uzávery, sociálne zariadenia a na jar to chceme tiež opláštiť,“ doplnil riaditeľ. Ďalší pavilón, ktorý je taktiež v procese rekonštrukcie, je pavilón, kde sa nachádza biochémia a hematológia.

„Treba nám ešte obnoviť našu hospodársku budovu, ale túto si plánujeme z vlastných zdrojov na jeseň zrekonštruovať. Treba nám to zatepliť, vymeniť okná i strechu,“ vysvetľuje Bizovský. Nemocnica by podľa neho mala zvládnuť navýšenie platov lekárov. „Navýšili sme platy, zatiaľ to ustojíme, netvrdím, že nám to nerobí problémy, bojíme sa len 1.4., keď prejde zákon o navýšení platov sestier, toto by sme už nerozchodili v prípade, že neprispejú aj poisťovne,“ upozornil Bizovský. Zvýšenie platov lekárov stálo Ľubovniansku nemocnicu 14.000 eur mesačne.

Text + Foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM