Martin Sýkora Rôzne

V Matejovciach si pripomenú významnú osobnosť: Začínajú Scholtzove dni

Mesto Poprad a Klub Matejovčanov pripravili pre verejnosť 1. ročník športovo-spoločenskej udalosti venovanej významnej osobnosti Matejoviec – K. A. Scholtzovi.

Ilustračný obrázok k článku V Matejovciach si pripomenú významnú osobnosť: Začínajú Scholtzove dni
Foto: tamas thaler

Najvýznamnejšia osobnosť Matejoviec

K. A. Scholtz je zakladateľom strojárskej dielne, z ktorej sa postupne stala známa továreň zamestnávajúca stovky Matejovčanov. "Matejovské Scholtzove dni majú za cieľ oživiť kultúrno-spoločenské dianie v mestskej časti Poprad-Matejovce. Súčasne majú za úlohu zvýšiť informovanosť o histórii Matejoviec a o významných osobnostiach, ktoré prispeli k rozvoju Matejoviec ako aj celého regiónu. Program je koncipovaný tak, aby oslovil všetkých obyvateľov mesta,“ informoval Edmond Dragošek z Klubu Matejovčanov.

Nultý ročník podujatia Matejovských Scholtzových dní (MSD) sa uskutočnil už v roku 2016 a pozitívne ohlasy verejnosti presvedčili organizátorov, že podujatie tohto formátu má v Matejovciach svoje opodstatnenie. „Veríme, že podujatie bude ďalej rásť a rozvíjať sa. Chceme aby ponúkalo nielen kultivovanú spoločenskú zábavu, ale zároveň čo najviac motivovalo aj k objavovaniu histórie a súčasnosti Matejoviec,“ doplnil Dragošek.

Scholtzove dni 2017
1
Galéria
Zdroj: Mesto Poprad

Program MSD

Vo štvrtok 14.septembra je na úvod MSD pripravená prednáška archeológa Mariána Sojáka pre školy i verejnosť, ktorá bude venovaná predovšetkým unikátnemu objavu kniežacej hrobky. „V piatok sa v areáli Športcentra Zámoček uskutoční bohatý kultúrny program, v ktorom sa predstavia deti z materskej a základnej školy z Matejoviec, DFS Venček, FS Vagonár – stará škola, Aďa Majtnerová, Solus Dance Academy a Štefan Skrúcaný,“ informoval komunikačný manažér popradskej radnice Marián Galajda.

V sobotu 16.septembra je pripravený tenisový turnaj Matejovská antuka, futsalový turnaj matejovských firiem a športový päťboj rodín na sídlisku. „V nedeľu sa v rímskokatolíckom Kostole sv. Štefana uskutoční slávnostná svätá omša, následne sprievod z kostola položí kytice k hrobu rodiny Scholtz na matejovskom cintoríne,“ dodal Galajda.

Program vyvrcholí v nedeľu koncertom rodáčky, opernej speváčky Zuzany Šveda v Evanjelickom kostole v Matejovciach. Počas celého podujatia bude prezentovaná panelová výstava k 70.výročiu spojenia Popradu, ako aj výstava historických výrobkov z Matejoviec.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM