Monika Vengrínová Rôzne

V meste končia plánované orezy a výrub drevín. Od začiatku roka zmizlo 120 suchých stromov

Koniec marca je pravidelne obdobím, kedy v Poprade vrcholí nevyhnutná starostlivosť o dreviny. Realizujú sa výruby suchých, ale i živých stromov a orezávky drevín. Vykonáva sa tak na základe žiadostí občanov.

Ilustračný obrázok k článku V meste končia plánované orezy a výrub drevín. Od začiatku roka zmizlo 120 suchých stromov
Foto: Tomáš Šuhajda / Zdroj: Dnes24.sk

Suché stromy boli vyznačené ešte v čase vegetačného obdobia číslami a momentálne prebieha ich výrub. Od začiatku roka tak nechala samospráva vyrúbať 120 suchých stromov, ktoré už neplnili svoju funkciu a navyše v prípade vetra predstavovali potenciálne nebezpečenstvo pre obyvateľov.

Realizujú sa aj výruby živých stromov, ktoré nevhodnou pozíciou či rastom zasahujúcim do obytných domov alebo inej občianskej vybavenosti obmedzujú obyvateľov mesta. „Výruby živých stromov sa realizovali na základe žiadostí občanov, kde prebehlo konanie a bolo vydané právoplatné rozhodnutie. V tomto prípade sú však žiadatelia o výrub zo zákona povinní zrealizovať náhradnú výsadbu. V samotnom rozhodnutí je stanovený termín, dokedy tak musia urobiť,“ informovala Daniela Polaštíková z oddelenia životného prostredia na popradskej radnici. Výruby sa realizujú vo vegetačnom pokoji do 31.marca tak, ako to stanovuje príslušná vyhláška.

Okrem výrubov sa starostlivosť o dreviny v tomto období sústreďuje aj na orezávky drevín. Tie sa takisto robia na základe požiadaviek občanov, ktorí sa s nimi obracajú na samosprávu a tá po posúdení skutkového stavu priamo na mieste rozhoduje o ich opodstatnenosti.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM