Pavol Krupka Kultúra

Pozrite si vianočnú nádheru: Tieto betlehemy patria medzi najkrajšie na Spiši!

V Podtatranskom múzeu sa začala výstava betlehemov. Sú v rôznych podobách a pochádzajú zo Spiša. Tradícia výroby drevených jasličiek a biblických postáv pretrvala stáročia a žije aj v súčasnosti. Dôkazom toho je, že na utorkovej vernisáži osobne svoje diela predstavili štyria regionálni autori.

Ilustračný obrázok k článku Pozrite si vianočnú nádheru: Tieto betlehemy patria medzi najkrajšie na Spiši!
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk

Azda najznámejšie vyobrazenia vianočného príbehu – betlehemy – sú v hlavnom motíve rovnaké. Popri zobrazení Kristovho narodenia však tvorcovia dávajú často priestor svojej fantázii a nezriedka k nemu pridávajú ďalšie myšlienky. V betleheme jedného z regionálnych autorov je napríklad vložený vzťah dobra a zla.

Odlišná býva aj forma či použité materiály, i keď v našom vnímaní tvorí betlehem predovšetkým umelecky opracované drevo ako základ jasličiek i biblických postáv. V tradičných betlehemoch, samozrejme, nechýba slama či seno, ktoré symbolizujú chudobu, ale tiež ľudový život.

Betlehemy vystavované v Podtatranskom múzeu pochádzajú z nášho regiónu. Sú buď zo zbierok regionálnych múzeí, alebo ide o diela súčasných autorov. V múzeu ich osobne uviedli ľudoví umelci Miloslav Semančík, ktorý žije a tvorí v Poprade i so svojom rodisku Spišských Matiašovciach, Ján Školník a Ján Štrama z Levoče a Milan Bocko, pôvodom Važťan, ktorý má vlastnú galériu v Spišskej Sobote.

Viac sa dozviete z videozáberov i z fotografií, výstavu betlehemov v Podtatranskom múzeu v Poprade však odporúčame navštíviť aj osobne.

Betlehemy v Podtatranskom múzeu
10
Galéria
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk
Betlehemy v Podtatranskom múzeu
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM