Peter Handzuš Rôzne

V najvyšších polohách Tatier trvá mierne lavínové nebezpečenstvo

V najvyšších polohách Západných a Vysokých Tatier trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o aktuálnej situácii informoval Filip Kyzek, službukonajúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej sl

Najnovší sneh nie je ešte usadnutý. Väčšie dodatočné zaťaženie snehovej pokrývky strmých žľabov s nestabilnými snehovými doskami a vankúšmi môže byť príčinou uvoľnenia lavín. Denné oteplenie zvyšuje pravdepodobnosť výskytu spontánnych úplazov a menších lavín z mokrého snehu.

Dnes ráno bolo na horách prevažne zamračené, miestami hmlisto. Teplota vzduchu sa pri miernom otepľovaní pohybovala od –3 do +8 stupňov Celzia. Fúkal čerstvý prevažne juhovýchodný vietor s rýchlosťou do 30 km/h. Počas uplynulých 24 hodín pripadlo v polohách nad 1900 m do 10 cm snehu, za posledné dva dni až do 20 cm.

Predchádzajúci silný vietor rozmiestnil nový sneh veľmi nerovnomerne. Súvislá snehová pokrývka sa nachádza od nadmorskej výšky 1750 m. Na tatranských vrcholoch je sneh suchý, nižšie vlhký až mokrý. SLP HZS upozorňuje cez deň na stúpajúcu tendenciu lavínového nebezpečenstva.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM