Monika Vengrínová Kultúra

V našich veľhorách sa chystá mimoriadny zážitok: Takto vzdajú úctu Tatrám deti z USA, Ukrajiny či Kanady

Tak na toto sa naozaj oplatí ísť pozrieť. Ľudí čaká v našich veľhorách mimoriadny zážitok. Takto vzdajú hold Vysokým Tatrám deti hneď z viacerých kútov nášho sveta...

Ilustračný obrázok k článku V našich veľhorách sa chystá mimoriadny zážitok: Takto vzdajú úctu Tatrám deti z USA, Ukrajiny či Kanady
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Fenomenálne tóny svetoznámeho skladateľa J. S. Bacha, Eugea Suchoňa, Franza Schuberta a iných významných skladateľov zaznejú na Skalnatom plese v podaní jedinečného Medzinárodného detského husľového orchestra. 26 detí zo Slovenska, Česka, Ukrajiny, Kanady a USA vzdá hold Vysokým Tatrám.

Pod vedením pedagogičky Terezy Novotnej sa Medzinárodný detský husľový orchester predstaví už po druhýkrát pod Lomnickým štítom. „Príroda je Chrám, verím, že skladby od známych skladateľov zaznejú rovnako krásne na Skalnatom plese ako v chráme. Mladí hudobníci hrajú z rôznych krajín, koncertu však budú rozumieť všetci, pretože hudba je univerzálny jazyk a na preklad netreba žiadneho tlmočníka. Tatry sú našim národným symbolom, netradičným koncertom chceme pozdraviť celé Slovensko z prekrásneho miesta, zo Skalnatého plesa. Medzinárodný detský husľový orchester je špecifický tým, že pozostáva iba z huslí. Návštevníci Skalnatého plesa a jeho okolia budú mať mimoriadny zážitok. Teší ma, že sa nám deti vracajú na zaklade zážitkov z minulého roka. Skúšame dvakrát denne. Mňa inšpiruje radosť, húževnatosť, ktorá z týchto detí sála“, hovorí o svojom projekte Tereza Novotná.

Tereza Novotná pôsobila 15 rokov v Štátnej filharmónii v Košiciach ako hráčka 1. huslí. Okrem Slovenska koncertuje a vedie husľové kurzy v Mexiku, s viacerými hudobnými zoskupeniami precestovala takmer celý svet. Aby mohla organizovať husľové stretnutia malých hudobníkov z celého sveta v slovenských Tatrách, založila spolu s manželom OZ Husľový kľúč.  

„Skalnaté pleso sa aj vďaka malým virtuózom rozžiari a prinesie do Skalnatej doliny úprimné detské svetlo. Veríme, že aj vďaka Tereze Novotnej a jej nadaným deťom budú mať návštevníci Skalnatého plesa o zážitok viac a koncert priamo pod Lomnickým štítom v nich zanechá silné emócie, ktoré si donesú domov po návrate z dovolenky z našich slovenských veľhôr“ uviedla Lenka Maťašovská, výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie CR Región Vysoké Tatry.

V priebehu hodinového koncertu, ktorý sa bude konať 17.júla o 11.hodine na Skalnatom plese, odznejú skladby od svetových skladateľov akými boli a stále aj sú Johan Sebastian Bach,  Eugen Suchoň, Fryderyk  Seitz, Franz Schubert. Vstup na koncert je voľný.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM