Pavol Krupka Kultúra

V obnovenej galérii vystavuje Popradčan Peter Pollág, na jej otvorenie prišli stovky ľudí

Zrekonštruovanú Tatranskú galériu v Poprade dnes slávnostne otvorili pre verejnosť. Obnova tejto historickej budovy, v ktorej sa v minulosti nachádzala parná elektráreň, trvala približne pätnásť rokov. Prvým vystavujúcim umelcom v obnovených priestoroch je Popradčan Peter Pollág.

Ilustračný obrázok k článku V obnovenej  galérii vystavuje Popradčan Peter Pollág, na jej otvorenie prišli stovky ľudí
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk

Stovky domácich i ďalších priaznivcov umenia prišlo na slávnostné otvorenie zrekonštruovanej Tatranskej galérie v Poprade. V rámci poslednej etapy obnovy tohto kultúrneho stánku sa vybudovalo moderné osvetlenie, závesný systém, bezbariérový prístup, upravil sa vstup, dobudoval sa art shop a obnovou prešiel aj suterén s nádvorím, ktoré bude v letných mesiacoch slúžiť na rôzne umelecké aktivity.

„Posledná etapa dala punc noblesnosti a komplexnosti galérie európskeho charakteru a bola veľmi dôležitá,“ upozornila riaditeľka TG Anna Ondrušeková. Súčasťou kultúrnej pamiatky starej elektrárne je aj komín, ktorý tiež prešiel rekonštrukciou.

Prvou výstavou v dokončených priestoroch je umelecká tvorba rodáka z Popradu Petra Polága. Práve jeho diela si galéria odkladala niekoľko rokov. „Stále som vravela, že bude príležitosť, keď galériu otvoríme, keď vyniknú jeho umelecké skvosty. Takže sme sa dočkali aj my, aj on, a myslím si, že nie je nič vhodnejšie pre otvorenie galérie ako výstava Petra Polága Chlapec z našej ulice,“ zdôraznila Ondrušeková. Podľa nej je názov výstavy adekvátny, keďže autor pochádza z neďalekej ulice.

Galéria bola niekoľko mesiacov pred dokončením zatvorená. „Naším snom bolo, aby priestor elektrárne slúžil nielen ako galéria, ale aby bol takou továrňou na zážitky umeleckého charakteru, zážitky z dobrej výstavy, divadla, koncertu, z dobrej nálady. Toto všetko sa tu našlo, stretlo a hádam je to aj pre mňa jeden z najvýznamnejších dní v živote,“ uzavrela Ondrušeková.

V našej videoreportáži sa rozprávame s galeristom Vincentom Polakovičom, vo videu i na fotografiách sme zachytili zrekonštruované priestory Tatranskej galérie i momenty z otvorenia výstavy Petra Pollága.

Peter Pollág vystavuje v zrekonštruovanej TG
1
Galéria
Peter Pollág vystavuje v zrekonštruovanej TG
15
Galéria
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM