Pavol Krupka Správy

Na poľskej strane Tatier sa rokuje o spoločnej kandidatúre na usporiadanie ZOH

Poslanci slovenského parlamentu oddnes rokujú v regióne Malopoľského vojvodstva s kolegami z Výboru pre telesnú kultúru, šport a cestovný ruch Sejmu Poľskej republiky. Témou je kandidatúra na zimnú olympiádu v roku 2022.

Ilustračný obrázok k článku Na poľskej strane Tatier sa rokuje o spoločnej kandidatúre na usporiadanie ZOH
Zdroj: TASR

„Videli sme prezentáciu športovísk Krakova a miestnych športovísk, dnes si ich pôjdeme aj osobne pozrieť, aby sme sa oboznámili s tamojšou infraštruktúrou,“ uviedol šéf Výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport Mojmír Mamojka (Smer-SD.

Jednota za usporiadanie hier na Slovensku je podľa neho väčšia ako u našich severných susedov. „Tu sa to tak trošku aj politizuje,“ dodal. Slovenskú delegáciu dnes privítal maršalek Malopoľského vojvodstva Marek Sowa, okrem iného rokovali o aktivitách regiónu v oblasti športu. Otázky týkajúce sa spoločnej organizácie Zimných olympijských hier v Krakove a na Slovensku prerokovali členovia výboru NR SR aj s viceprimátorkou mesta Krakov Magdou Stroka.

Počas víkendu slovenská delegácia navštívi aj mestá Bukowina Tatrzanska, Nowy Targ a Zakopané. „Čaká nás stretnutie s poľským a slovenským olympijským výborom, ešte predtým by sme sa mali stretnúť so zástupcami ministerstva športu a na záver by sme sa mali zúčastniť na súťaži v skokoch na lyžiach v Zakopanom,“ priblížil ďalší program Mamojka. Okrem neho sú v Poľsku aj poslanci Martin Fronc (KDH), Ľubomír Petrák a Pavol Goga (obaja Smer-SD).

„S družobným výborom sa stretávame už po tretí raz, z nášho hľadiska je tá spolupráca zatiaľ veľmi dobrá, po ľudskej i profesionálnej stránke. Tá myšlienka nás veľmi chytila, hovorili sme už aj o konkrétnych veciach, napr. o nejakých výdavkoch i o projekte, ktorý má byť odovzdaný do 15. marca,“ dodal Mamojka s tým, že napriek rizikám i ekonomickým výdavkom prinesie kandidatúra na olympiádu veľa pozitív pre obe strany. Najmä čo sa týka infraštruktúry medzi Slovenskom a Krakovom i v oblasti turizmu.

„Je to reklama pre oba štáty, pre Tatry i jednotlivé regióny. My to naozaj vidíme pozitívne aj preto, že Poliaci už uspeli pri organizácii Majstrovstiev Európy vo futbale, my tiež máme pozitívne skúsenosti s organizáciou takýchto podujatí. Už napr. Štokholm sa vzdal kandidatúry, takže jeden konkurent nám odbudol. My to vidíme pomerne reálne,“ uzavrel Mamojka.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM