Monika Vengrínová Rôzne

V Poprade je bez domova 120 ľudí. Na Štedrý deň im primátor bude podávať kapustnicu

Od Vianoc 2002 ponúka zariadenie sociálnych služieb v Poprade možnosť ubytovania občanom bez domova. Už desať rokov tak pomáha prežiť krutú zimu desiatkam popradských bezdomovcov.

Ilustračný obrázok k článku V Poprade je bez domova 120 ľudí. Na Štedrý deň im primátor bude podávať kapustnicu
Foto: Monika Vengrínová

Pôvodný objekt vo vlastníctve mesta, ktorý bol určený pre sociálne ubytovanie, prestavala radnica na nocľaháreň pre bezdomovcov za pol milióna slovenských korún. Zo začiatku mala kapacitu deväť postelí a počas Vianoc 2002 ju využili prví štyria bezdomovci. V tom čase sa na území mesta Poprad nachádzalo približne päťdesiat občanov bez prístrešia.

V meste je 120 bezdomovcov

„Postupom času sa kapacita nocľahárne rozrástla, po desiatich rokoch má kapacitu tridsaťpäť postelí a je naplno využitá. Možno aj preto, že počet bezdomovcov na území mesta stúpol na 120. Až štyridsaťpäť z nich pritom nemá trvalý pobyt na území mesta“, uviedla Petra Závacká zo sociálneho odboru popradskej radnice.

Medzi tých, ktorým nocľaháreň podala pomocnú ruku v zlých časoch, patrí aj šesťdesiatdva ročná Melánia z Popradu. Tá je obyvateľkou nocľahárne prakticky od jej otvorenia. „Najťažšie bolo zvyknúť si na to množstvo ľudí. Ja som totiž kedysi bývala v byte iba so synom. V nocľahárni som už dlho a boli to pekné roky. Záležalo aj od ľudí, ktorí sa tu zišli, lebo to bolo vždy vekovo aj povahovo pestré. Je tu dobre, ale človek vie, že je to len druhý domov“, hovorí bývalá úradníčka.

V zariadení sa nepretržite za úhradu poskytujú sociálne služby a to služby nocľahárne, strediska osobnej hygieny a práčovne a denne sa poskytuje aj jedlo vo forme teplej polievky s chlebom. Šatstvo a nevyhnutná obuv pochádzajúce zo zbierky, sociálne poradenstvo vychádzajúce z konkrétnej sociálnej situácie, prípadne pomoc pri vybavení iného zariadenia, ale aj intervencia a pomoc pri uplatňovaní práv a právom chránených záujmov občanov ako napr. vybavenie dokladov, dávok v hmotnej núdzi a pod. je bezplatné.

Problémom je alkohol

Podmienkou poskytovania sociálnych služieb je predloženie potvrdenia lekára o bezinfekčnosti klienta a dodržiavanie prevádzkového poriadku zariadenia. V prípade kritickej situácie, akou je ohrozenie života sa sociálne služby poskytujú okamžite, ak je občan bez príjmu, aj bezplatne do doby získania príjmu.

Okrem obyvateľov nocľahárne je však stále mnoho bezdomovcov, ktorí odmietajú služby sociálnych zariadení z dôvodu povinnosti dodržiavať isté pravidlá. Mesto Poprad im preto vyšlo v ústrety zriadením nízkoprahového bývania v podobe vojenského stanu. „Ten je určený pre ľudí bez domova v najkritickejšom stave a pre dlhoročných bezdomovcov, ktorí nie sú schopní splniť požiadavky ubytovní a nocľahární. Títo klienti majú problém s dodržiavaním nulovej tolerancie na alkohol, nedostatok prostriedkov na zaplatenie ubytovania alebo z akéhokoľvek iného dôvodu odmietajú služby v zariadení,“ vysvetľuje Závacká.

Vojenský stan je v prevádzke od októbra a v súčasnosti ho využíva osem klientov. V prípade krízovej intervencie je mesto pripravené rozšíriť kapacitu nocľahárne o ďalších pätnásť lôžok, v zálohe sú aj ďalšie vojenské stany a voľné lôžka v azylovom dome. Súčasné kapacity tak pokrývajú potreby bezdomovcov, ktorí majú záujem o takúto formu pomoci. Žiaľ, aj napriek opakovaným návštevám a celoročnému úsiliu pracovníkov sociálneho odboru je medzi bezdomovcami stále väčšina tých, ktorí uprednostňujú život na ulici.

Kapustnica od primátora

No a pre všetkých, ktorí nemajú s kým a kde stráviť Vianoce, ponúka samospráva kapustnicu. Tú bude podávať už tradične primátor mesta Anton Danko na Štedrý deň o 11.30 v nocľa­hárni pre bezdomovcov. Okrem nej nebude na sviatočnom stole chýbať ani rybie filé, zemiakový šalát či oblátky s medom. A tak, ako sa na Vianoce patrí, aj klienti Zariadenia sociálnych služieb na Levočskej ulici sa môžu tešiť na darčeky v podobe potravín, hygienických potrieb, čiapok, rukavíc a mnohých iných potrebných vecí.

V Poprade je bez domova 120 ľudí. Na Štedrý deň im primátor bude podávať kapustn
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM