Pavol Krupka Kultúra

V Poprade koncertovali známi warchalovci

V nedeľu navštívil Poprad Slovenský komorný orchester Bohdana Warchala. V divadelnej sále Domu kultúry zahral diela Antonia Vivaldiho a Astora Piazzollu.

V minulom roku si Slovenský komorný orchester pripomenul 50 rokov existencie a zároveň desiate výročie smrti svojho zakladateľa, koncertného majstra Bohdana Warchala. Tohto roku sa pod umeleckým vedením Ewalda Danela zúčastňuje na Medzinárodnom hudobnom festivale Musica Nobilis, ktorý sa už po šestnástykrát uskutočňuje v mestách a mestečkách Spiša. Nedeľný koncert bol zároveň druhým koncertom tohto ročníka Popradskej hudobnej jesene.

Poslucháči sa určite tešili na vari najslávnejšie komorné barokové dielo – cyklus koncertov pre husle a orchester Štvoro ročných období od Antonia Vivaldiho (1678 – 1741), ktoré na Slovensku preslávili práve warchalovci. Nesklamali sa, dielo zaznelo celé. Prekvapením pre niekoho (kto sa azda nepozrel do programu) mohol byť fakt, že medzi jednotlivými časťami koncertov zazneli časti rovnomennej skladby argentínskeho autora a majstra tanga Astora Piazzollu (1921 – 1992). V nej okrem argentínskych rytmov a prvkov džezu autor cituje aj samotného Vivaldiho.

Naše video zachytáva krátku ukážku Vivaldiho koncertu Jar a Piazzollovej „verzie“ koncertu Leto.

Súvisiaci článok: http://www.poprad24.sk/clanky?…

V Poprade koncertovali známi warchalovci
1
Galéria
SKOB.WarchalaPP
8
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM