Monika Vengrínová Rôzne

V Poprade môžeme vidieť pozoruhodný originál: Partizánsky denník v ruštine aj slovenčine!

Už 70. výročie Slovenského národného povstania si pripomína i Podtatranské múzeum v Poprade, a to výstavou fotografií, zbraní, dokumentov a partizánskeho výstroja z obdobia SNP. Unikátnym je partizánsky denník v ruštine i slovenčine.

Ilustračný obrázok k článku V Poprade môžeme vidieť pozoruhodný originál: Partizánsky denník v ruštine aj slovenčine!
Zdroj: TASR

V rámci výstavy, ktorej autorom je Marcel Maniak, je možné vidieť viaceré fotografie, archívne dokumenty i trojrozmerný materiál v podobe samopalov, pušiek či výstroja z obdobia SNP, ale i vojenské prilby a partizánsky denník v ruštine i slovenčine. Zaujímavosťou je aj listina s partizánskou prísahou. Marcel Maniak jednotlivé artefakty získal počas svojho výskumu, časť výstavy poskytlo aj samotné Podtatranské múzeum.

Počas vernisáže, ktorá sa konala v utorok, uviedli do života aj novú publikáciu Marcela Maniaka pod názvom Protifašistický odboj v okrese Poprad a Kežmarok. Autor ju písal dva roky a informácie získaval z rôznych archívov po celom Slovensku. Knihu krstili kvetmi viceprimátor Popradu Adrián Kromka, riaditeľka Podtatranského múzea Magdaléna Bekessová a Ján Pavlovčin z Oblastného výboru Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Poprade.

Výstavu budú môcť návštevníci vidieť do 5. septembra do 15. hodiny, keď je naplánované aj odovzdávanie vyznamenaní priamym účastníkom odboja.

výstava k 70.výročiu SNP
2
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM