Monika Vengrínová Rôzne

FOTO: Vyššia bezpečnosť pre chodcov. V Poprade nasvietili ďalších 41 priechodov

V čase narastajúcej intenzity cestnej premávky mesto pokračuje v prevencii nehodovosti na cestách. Aby zabezpečilo bezpečnosť chodcov vo večerných a nočných hodinách, nasvietilo ďalších 41 priechodov.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Vyššia bezpečnosť pre chodcov. V Poprade nasvietili ďalších 41 priechodov
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Nasvietenie priechodov stálo radnicu 237 tisíc eur

„Na zvyšovaní bezpečnosti chodcov sme v Poprade začali pracovať už v roku 2004, keď sme ako jedno z prvých miest na Slovensku začali viac ako 200 priechodov natierať červeným reflexným náterom. V lete 2009 nasledovalo nasvietenie prvých ôsmich priechodov, teraz sme pridali ďalšie. Keďže áut je stále viac, bezpečnosti na našich cestách sa budeme venovať aj naďalej,“ uviedol primátor Popradu Anton Danko.

Realizácia nasvietenia priechodov začala v októbri minulého roka a preinvestovaných bolo takmer 237 tisíc eur. Financie na výstavbu osvetlenia boli použité výlučne z rozpočtu mesta. Priechody sú nasvietené zvrchu, dva najproblematic­kejšie boli doplnené i o blikavé výstražné LED svetlá zapustené v komunikáciách a spúšťané chodeckým detektorom. Ide o priechod v smere od Kauflandu na sídlisko Juh 3 a o priechod pri cirkevnej škole.

„Aktuálne odovzdané nasvietenie bolo realizované svietidlom s asymetrickou vyžarovacou charakteristikou. Svietidlo je integrované s presvetlenou dopravnou značkou. Celé zariadenie je inštalované na nových stožiaroch. Tieto osvetlenia boli umiestnené na najfrekventova­nejšie miestne komunikácie a zároveň aj na priechody cez štátne komunikácie vedúce územím Popradu, ktoré mesto vytipovalo v spolupráci s dopravným inšpektorátom,“ informovala Kristína Horáková z odboru výstavby na popradskej radnici.

Osvetlenie dodá istotu viditeľnosti chodcov

Osvetlenie priechodov by tak malo zvýšiť bezpečnosť chodcov prechádzajúcich cez komunikácie a zabrániť kolíziám, ku ktorým práve z dôvodu ich nedostatočného označenia dochádza. Chodci v tme častokrát zabúdajú na reflexné prvky a tým sa vystavujú nebezpečenstvu. Práve svetlá na priechodoch by mali túto situáciu zlepšiť.

„Je veľmi dôležité, aby vodiči videli chodcov prechádzajúcich cez priechody. Mestská polícia sa snaží v tejto oblasti pôsobiť preventívne, či už rôznymi akciami alebo rozdávaním reflexných prvkov, mnoho ľudí ich však nepoužíva. Preto toto osvetlenie dodá istotu viditeľnosti chodcov,“ uvažuje Jaroslav Marušin, náčelník Mestskej polície v Poprade.

Nasvietením 49 priechodov však samospráva nekončí, nakoľko ďalších frekventovaných priechodov je u nás stále dosť. Podľa slov Horákovej však všetko bude závisieť od finančných možností mesta.

V Poprade nasvietili ďalších 41 priechodov pre chodcov. Zvyšuje sa bezpečnosť.
19
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM