Monika Vengrínová Rôzne

V Poprade odštartoval boj s trávou aj burinami a... potešia sa i deti na pieskoviskách!

Vďaka priaznivým podmienkam pre rast tráv začalo mesto s prvou kosbou na plochách verejnej zelene vo svojom vlastníctve. Zároveň prebieha aj pravidelné čistenie päťdesiatich pieskovísk na území mesta.

Ilustračný obrázok k článku V Poprade odštartoval boj s trávou aj burinami a... potešia sa i deti na pieskoviskách!
Zdroj: TASR

V porovnaní s minulým rokom začalo mesto s kosbou o dva týždne skôr pre priaznivé podmienky. Kosenie mesto vykonáva nielen z dôvodu estetického, ale predovšetkým zo zdravotného, nakoľko trávy a buriny sú najrozšírenejšími a najväčšími alergénmi v mestskom prostredí.

„Iba systematickým ošetrovaním, čiže kosením verejných priestranstiev sa alergizujúce účinky peľu rastlín negujú tým, že nikdy nedosiahnu generatívnu fázu. Z uvedených dôvodov chceme požiadať aj vlastníkov trávnatých plôch na území mesta o súčinnosť pri tvorbe zdravého životného prostredia pre občanov mesta a to pokosením plôch v ich vlastníctve,“ uviedla Daniela Polaštiková z oddelenia životného prostredia MsÚ v Poprade. Ako prvé prišli na rad lokality Centrum a Západ, následne sa kosci presunuli na sídliská JUH a do ostatných častí mesta.

Paralelne s kosbou verejnej zelene prebieha aj pravidelné čistenie päťdesiatich pieskovísk na území mesta. Samospráva v snahe zabezpečiť ich nezávadnosť pieskoviská pravidelne čistí. V prípade nedostatku piesku alebo jeho znečistenia bude do pieskovísk dosypaný nový piesok. Pieskoviská v meste sú pod dohľadom hygienikov. „Zároveň vyzývame majiteľov psov a mačiek, aby rešpektovali značky pri detských ihriskách a zamedzením pohybu svojich miláčikov v pieskoviskách zabezpečili právo detí na bezpečný priestor na hranie,“ dodala Polaštiková.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM