Martin Sýkora Samospráva

V Poprade odstránili 25 vrakov: Patria medzi nebezpečný odpad

Odstraňovanie vrakov realizuje Mesto Poprad už niekoľko rokov - v tom uplynulom sa postaralo o presunutie 25-tich autovrakov. Ich majitelia sa nákladom nevyhnú.

Ilustračný obrázok k článku V Poprade odstránili 25 vrakov: Patria medzi nebezpečný odpad
Zdroj: Dnes24.sk

Väčšinu odstránili majitelia vrakov

Počas uplynulého roka bolo z ulíc mesta Poprad odstránených 25 automobilov nespôsobilých pre premávku na pozemných komunikáciách. Spolu 23 takýchto vozidiel odstránili majitelia po výzve Správy mestských komunikácií (SMK) v Poprade, ďalšie dva automobily boli odtiahnuté externou firmou, s ktorou má SMK podpísanú zmluvu o odstraňovaní vozidiel. „Pri automobiloch bez platnej STK a EK musíme posudzovať aj to, na akom mieste sú odstavené. Boli prípady, kedy občania požadovali odstránenie vozidla zo súkromných pozemkov, na ktoré však samospráva v takýchto prípadoch nemá dosah. Stretli sme sa aj so situáciou, kedy bol automobil/vrak predmetom dedičského konania a jeho odstránenie bolo ešte komplikovanejšie a časovo náročnejšie,“ uviedol riaditeľ SMK Poprad Peter Fabian.

Zdroj: internet

Majiteľ vraku sa nákladom nevyhne

Po nahlásení vozidla pracovníci SMK najprv preverujú platnosť príslušných dokladov. V prípade, že vozidlo nemá platnú technickú a emisnú kontrolu resp. nemá EČV, vyzvú majiteľa na jeho odstránenie na vlastné náklady. Ak sa tak nestane v zákonnej lehote, SMK sa obráti na zmluvnú spoločnosť a požiada ju o odťah vozidla a náklady s tým spojené je povinný uhradiť majiteľ auta/vraku. Pri autách, ktoré emisnú a technickú kontrolu síce nemajú, ale disponujú platným EČV, sú majitelia opäť vyzývaní, aby automobil buď odstránili alebo ho uviedli do stavu spôsobilosti pre premávku na pozemných komunikáciách.

Autovraky sú nebezpečným odpadom

Existujú aj prípady, kedy vozidlá majú platné všetky potrebné doklady, avšak sú poškodené/hava­rované, narúšajú estetický vzhľad obce a môžu byť rizikom pre životné prostredie. Aj v takýchto prípadoch sú následne majitelia vyzývaní na ich odstránenie.

Autovraky patria medzi nebezpečné odpady a ich likvidáciu môžu zabezpečovať iba autorizované pracoviská.

Správa mestských komunikácií (SMK) v Poprade sa odstraňovaniu automobilov nespôsobilých pre premávku na pozemných komunikáciách venuje od roku 2014. Do roku 2016 bolo z ulíc mesta odstránených 63 takýchto automobilov.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Poprad24/Mesto Poprad
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM