Martin Sýkora Rôzne

V Poprade si uctia pamiatku žien, ktoré ako prvé odviezli do Auschwitzu

Sériou podujatí si od piatka do nedele 25. marca pod Tatrami uctia pamiatku žien, ktoré ako prvé pred 76 rokmi odviezli z popradskej železničnej stanice do koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau.

Ilustračný obrázok k článku V Poprade si uctia pamiatku žien, ktoré ako prvé odviezli do Auschwitzu
Zdroj: TASR

Spomienka mladých i starších

Ako prví budú spomínať žiaci a učitelia z Gymnázia Kukučínova v Poprade v piatok o 12:30 hod. pri pamätnej tabuli, ktorú vlani osadili na budove školy pri príležitosti 75. výročia prvého transportu žien zo Slovenska. „V našej galérii následne v sobotu 24. marca o 16.30 h. predstavíme knihu Ladislava Grosmana Nevesta a zároveň premietneme film Oľgy Pohankovej Posolstvo pre život,“ uviedla riaditeľka Tatranskej galérie v Poprade Anna Ondrušeková. Domom kultúry v Poprade v ten istý deň o 18. hodine zaznie koncert speváckeho zboru Eben Ezer a klezmer bandu Mi Martef. Zároveň uvedú do života novú publikáciu Anny Ondrušekovej pod názvom Izrael – malá krajina veľkých darov. „Záverečným podujatím bude v nedeľu o 15. hodine už tradične kladenie vencov pri pamätnej tabuli obetí holokaustu v Poprade na železničnej stanici,“ dodala riaditeľka Tatranskej galérie.

Foto: Peter Handzuš

Vlani aj s pamätníčkou

Jednou z tých, ktoré 25. marca 1942 odviedli do koncentračného tábora Auschwitz, bola aj Edita Grosmanová, ktorá mala vtedy 18 rokov a do okupovaného Poľska putovala so svojou o dva roky staršou sestrou Leou. Vlani sa jubilejného 75. výročia transportu a pietnej spomienky v Poprade aj osobne zúčastnila so svojou vnučkou Naomi Leou Grosmanovou. Vtedy zdôraznila, že ak sa nenávisť uvoľní, povedie k zlým skutkom. „Je to na vás, aby ste vychovali svoje deti a svoje vnúčatá takým spôsobom, že nebudú musieť stáť ako teraz vy a uctievať si pamiatku mŕtvych," povedala minulý rok Grosmanová zhromaždeným a zaželala im silu, aby sa nikdy nenaučili nenávidieť, pretože práve nenávisť toto všetko zapríčinila.

Je to už 76 rokov

Prvý vlak s približne tisíckou žien v dobytčích vagónoch odišiel 25. marca pred 76 rokmi krátko po 20. hodine. Všetky pritom presvedčili, že idú na miesto, kde sa bude budovať nový život a budú tam pracovať. Nacisti chceli najprv mladé ženy vo veku nad 18 rokov, to im však nestačilo a do Auschwitzu tak putovali aj mladšie dievčatá. Neskôr prišli na rad mladí zdatní muži a v máji a v júni transportovali do koncentračného tábora aj celé rodiny vrátane starších ľudí a detí.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM