Martin Sýkora Rôzne

V Poprade - Strážach novinka na cintoríne: Lepší prístup a poriadok

Mesto zveľaďuje cintoríny - v Strážach pribudol bezbariérový prístup i chodník. Okrem toho sa na všetkých popradských cintorínoch vo veľkom upratovalo.

Ilustračný obrázok k článku V Poprade - Strážach novinka na cintoríne: Lepší prístup a poriadok
Zdroj: Mesto Poprad

V Strážach na hroby bez bariér

Na cintoríne v Strážach pribudol novovybudovaný bezbariérový prístup s parkovacím miestom pre imobilných a stanovišťom pre veľkoobjemový kontajner. Bezbariérový prístup bol potrebný, zabezpečila ho firma Brantner, ktorá sa v Poprade stará o odpadové hospodárstvo.

S požiadavkou bezbariérového prístupu na strážsky cintorín prišli obyvatelia tejto mestskej časti.„Pôvodne sme chceli zrealizovať bezbariérový prístup od hlavnej brány, lenže do strmého kopca by bol problém vytlačiť invalidný vozík. Preto sme sa dohodli, že dokončíme chodník od kríža až ku zadnej bráne, kde je parkovisko pre imobilných. Orezali sme i stromy a postarali sa o hrabanie a kosenie. Na ostatných pohrebiskách je to v kompetencii Pohrebno-cintorínskych služieb Poprad,“ uviedol konateľ spoločnosti Brantner Ondrej Korenko. Doplnil, že na všetkých cintorínoch vymenili veľkoobjemové kontajnery, aby boli ľahko otvárateľné a zatvárateľné.

Ľudia v týchto dňoch navštevujú cintoríny, veriaci sa modlia za zosnulých
5
Galéria
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk

Problémom sú stále ploty

Samospráva sa snaží postupne zveľaďovať všetky pohrebiská – centrálny cintorín vo Veľkej, cintoríny v Spišskej Sobote, Matejovciach a v Strážach. V tomto roku najvýraznejšie pokročili vylepšenia na centrálnom cintoríne vo Veľkej. Ako informoval František Švirloch, konateľ Pohrebno-cintorínskych služieb Poprad, vo Veľkej opravili 4 chodníky, ktoré sú už predpripravené na montáž nového osvetlenia, osvetlený je už chodník ku krížu na novom cintoríne, sú vybudované stanovištia vody vrátane stanovišťa pri hlavnej bráne a prístupového chodníka k nemu, opravené je murované oplotenie.

„Na cintoríne v Strážach by sme chceli opraviť padajúci múr a urobiť ešte jedno stanovište vody. V Matejovciach je v žalostnom stave takisto murované oplotenie a márnica, v Spišskej Sobote plánujeme tiež dokončiť opravu murovaného oplotenia, natrieť plechové oplotenie a opraviť márnicu,“ uviedol Švirloch.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM