Webnoviny - Rôzne

V Poprade urobia vodárne bezplatné analýzy vody

Podtatranská vodárenská prevádzková spoločnosť v Poprade pripravila pre majiteľov domácich studní bezplatnú analýzu vzoriek pitnej vody na dusičnany.

Majitelia domových studní môžu doniesť vzorky vody vo štvrtok 24. marca od 7:00 do 14:00 na jednotlivé pracoviská vodárenskej spoločnosti v Poprade na Hraničnej ulici, Spišskej Novej Vsi na Duklianskej ulici a v Starej Ľubovni na Levočskej ulici. Vzorka vody na rozbor by mala mať aspoň 200 ml. Vodu treba doniesť v čistej nádobe, ktorú predtým záujemca opláchne odpustenou vodou z vodovodného kohútika. Každú vzorku treba označiť kontaktnými údajmi majiteľa. Výsledky analýz oznámia vodárne zákazníkom telefonicky a budú tiež zverejnené na internetovej stránke Podtatranskej vodárenskej prevádzkovej spoločnosti.

Obyvatelia, ktorí používajú vodu z verejných vodovodov v pôsobnosti Podtatranskej vodárenskej prevádzkovej spoločnosti, sa toho o kvalite a parametroch vody veľa nedozvedia. Na svojej internetovej stránke spoločnosť uvádza, že „o kvalite vody vo verejnom vodovode má právo každý spotrebiteľ byť informovaný, a to v úplnom rozsahu parametrov daných platnou legislatívou (asi 80 parametrov)“. Záujemcovia tu však nájdu len informácie o tvrdosti vody a obsahu horčíka a vápnika.

Posúdenie kvality vody za účelom jej vhodnosti na pitné účely si vyžaduje vykonať minimálny rozbor vody, ktorý zahŕňa okrem fyzikálno-chemických skúšok aj skúšky mikrobiologické a biologické. Vodárenská spoločnosť má podľa nariadenia vlády spracovaný harmonogram prevádzkovej kontroly kvality vody vo verejných vodovodoch, informovala hovorkyňa spoločnosti Božena Dická. „Na našej webovej stránke je k dispozícii aktívny formulár, kde môžu zákazníci posielať rôzne otázky a teda aj týkajúce sa kvality vody vo verejnom vodovode v našom regióne. Kvalifikovaní pracovníci nášho call centra im zodpovedajú na zaslané otázky do 24 hodín od prijatia otázky,“ odpovedala Božena Dická na otázku, kde sa dajú získať informácie o kvalite a parametroch vody vo verejných vodovodoch v pôsobnosti Podtatranskej vodárenskej prevádzkovej spoločnosti.

Zdroj: WEBNOVINY

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM