Pavol Krupka Kultúra

V Poprade vzniká nový filmový klub. Už budúci týždeň diváci uvidia filmy zo severu Európy

Tatranská galéria v Poprade vo svojich priestoroch otvára filmový klub, zameraný na premietanie európskych filmov. Prvým podujatím už budúci týždeň bude prehliadka severskej kinematografie s názvom SCANDI.

Ilustračný obrázok k článku V Poprade vzniká nový filmový klub. Už budúci týždeň diváci uvidia filmy zo severu Európy
Zdroj: YouTube.com

Česká a slovenská premiéra vynikajúceho filmu Roya Andersonna Holub sedel na konári a rozmýšľal o živote – aktuálneho víťaza festivalu v Benátkach – otvorí historicky prvý ročník festivalu severských filmov SCANDI. Od 14. do 18. januára SCANDI ponúkne najnovšie filmy i reštaurovanú severskú klasiku v komplexnej distribučnej zostave.

Priaznivci klasického „veľkého plátna“ môžu od 14. do 18. januára zamieriť na očakávané české premiéry severských filmov i reprízy aktuálnych titulov. Premietať sa bude vo viacerých mestách Českej a Slovenskej republiky, jedným z nich je aj Poprad. Práve v našom meste, v priestoroch Tatranskej galérie, vzniká nový kultúrny subjekt s názvom Kinoklub Film Europe a prehliadka severských filmov SCANDI bude jeho prvým podujatím.

"Severské krajiny sú príkladom kreativity, podnikavosti, schopnosti prežiť a umenia premeniť nevýhody na zaujímavosti. Krajiny severu, rovnako ako ich vlajky, tvoria napriek rozdielom vo farbách jeden pocitový a kultúrny celok. Dáni, Švédi, Nóri, Fíni a Islanďania ponúkajú viac ako 100 filmov ročne, entuziasticky koprodukujú, dokážu zorganizovať fungujúcu sieť škôl, kín, inštitúcií, festivalov. Ich kinematografia má oporu v kvalitnej a na export dobre pripravenej seriálovej televízii. Vitálny severský film sa dokáže moderne komerčne predať, ale i vyhrať ”staré” Benátky,“ uviedol Ivan Hronec, prezident mediálnej spoločnosti Film Europe, ktorá SCANDI organizuje.

Podrobnosti o celom podujatí, ktoré je okrem klasického premietania dostupné ešte na dvoch ďalších platformách, nájdete na stránke organizátora.

Program popradského premietania sa nachádza vo fotogalérii.

SCANDI 2015 - program popradského premietania
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM