Peter Handzuš Kultúra

V popradskej Groteske krstili knihu. Mirizmá Kirkov vydala svoju prvú zbierku

V popradskej kaviarni Groteska v sobotu večer pokrstili prvú publikáciu autorky zo Spiša Silvie Dlugolinskej, ktorú v literárnych kruhoch poznajú pod pseudonymom Mirizmá Kirkov.

Ilustračný obrázok k článku V popradskej Groteske krstili knihu. Mirizmá Kirkov vydala svoju prvú zbierku
Zdroj: TASR

Ako sama tvrdí, dlho sa rozhodovala, či v dnešnej dobe vydať knihu, a či si nebude radšej len tak písať pre radosť. „Po dlhých rokoch som sa rozhodla, že teda vydám knižku, že sa chcem s čitateľmi podeliť so svojou s tvorbou, ktorá možno dnes tak nebeží, nie je to nič in, ale sú to postrehy ženskej duše,“ uviedla Dlugolinská.

Knižka mapuje ženské vnútro v čase, keď je žena slobodná, neskôr, keď sa vydá, keď čaká dieťa a je to subjektívny pohľad autorky. Ide o zbierku básní, ktoré napísala za desať rokov a zúročila v nich svoje myšlienky. V básňach píše o veciach, ktoré sa jej osobne dotýkajú a potrebuje sa s nimi podeliť.

Prvú báseň napísala, keď mala šesť rokov a bola o slniečku. „Práve vtedy som zistila, že dokážem niečo napísať, niečo vytvoriť. Vždy som sa prezentovala len poéziou, ale v šuplíku mám rozpísaný román a niekoľko poviedok,“ dodala Dlugolinská, ktorá sa v súčasnosti pripravuje na materstvo, v minulosti mala malé kníhkupectvo a pracovala aj ako učiteľka. Písaním sa začala vážnejšie zaoberať na strednej škole.

Kniha nesie rovnomenný názov, ako je pseudonym autorky, čiže Mirizmá Kirkov. Mirizmá je pritom slovná hračka z bulharského jazyka a znamená vôňa, Kirkov je autorkino meno za slobodna.

V popradskej Groteske krstili knihu. Mirizmá Kirkov vydala svoju prvú zbierku
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM