Pavol Krupka Kultúra

V popradskej kaviarni vystúpil Peter Lipa

Po takmer roku a pol sa do Popradu vrátil spevák Peter Lipa. V decembri 2009 tu vystúpil ako hosť prešovského AMC tria. Vo štvrtok 19. mája večer mu spoločnosť robili hostia popradskej kaviarne Razy.

V prítmí tunajšieho minipódia sa za osem rokov vystriedala pekná kôpka umelcov. Peter Lipa tu koncertoval, keď tieto priestory ešte voňali novotou. So svojou zostavou odvtedy absolvoval v priemere desiatku koncertov mesačne u nás i v zahraničí, najčastejšie v Českej republike, kde ho majú mimoriadne radi. Jeho vystúpenia sú vždy lákadlom, možno preto, že ich tvorí presne odvážená zmes jazzových štandardov, bluesu a soulu rôznej proveniencie, vrátane skladieb a textov slovenských autorov. Každý poslucháč si, skrátka, nájde to svoje. Samozrejme, veľa robí aj nezameniteľná osobnosť speváka, ktorý jazzom žije už takmer päťdesiat rokov.

Popradský koncert v preplnenej kaviarni otvorila slávna On the Sunny Side of the Street, „dotextovaná“ Milanom Lasicom do podoby Kúpeľov slnečných, za ňou nasledovala Just the two of us od Billa Withersa, ako tretia zaznela vtipná skladba s textom Kežmarčana Vlada Krausza Rozbitý na kusy. Po tomto úvode nasledovali aj „jazzom strihnuté“ skladby zo známeho albumu Lipa spieva Lasicu. Nechýbali tiež hity Čo mám rád (Lipový čaj), Caracas či Maturantky. Nášho popredného džezmena sprevádzala štvorica výborných muzikantov. Popradčan Michal Šimko hral na basgitaru (Lipa: „Mali by ste ho teoreticky poznať“), Rado Tariška na altsaxofón, Emil Frátrik na bicie a Peter Lipa ml. na klávesy.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM