Monika Vengrínová Rôzne

Novinka v popradskej nemocnici: V špitáli vám pomôžu sprievodcovia, kde na nich narazíte?

Množstvo ľudí, najmä tých starších, potrebuje v nemocnici pomoc. Či už sa nevedia zorientovať, sú vystrašení alebo v strese, odteraz im budú pomáhať sprievodcovia, ktorí prešli základnými školeniami. Služba je určená pacientom a návštevníkom nemocnice.

Ilustračný obrázok k článku Novinka v popradskej nemocnici: V špitáli vám pomôžu sprievodcovia, kde na nich narazíte?
Zdroj: TASR

„Dlhoročné skúsenosti nás presvedčili, že množstvo ľudí potrebuje v nemocnici pomoc, v mnohých prípadoch ešte skôr, ako sa dostanú do rúk zdravotníckeho personálu. Či už ide o to, že nevedia na koho sa majú so svojim problémom obrátiť, majú problém s orientáciou v priestoroch nemocnice, prípadne sa jednoducho ostýchajú opýtať u informátora. Niektorí pacienti sú v strese zo svojho zdravotného problému, iných desí nové miesto,“ uviedla dôvod zavedenia takejto služby hovorkyňa Nemocnice Poprad, Sylvia Galajda.

Nemocnica poskytuje službu sprievodcov v spolupráci s Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny v Poprade, pričom predmetom spolupráce je vykonávanie dobrovoľníckej činnosti v popradskej nemocnici. V rámci aktivít sociálneho typu, ako je pomoc starším, sociálne odkázaným, chorým, či sprevádzanie na vyšetrenie, pomoc pri prevoze pacientov a pod., nemocnica momentálne využíva štyroch z takto zamestnaných, a to na pozícii sprievodcov pre pacientov a pomoci pri prevoze pacientov v rámci dopravnej zdravotnej služby.

„Počas leta prešli títo zamestnanci základnými školeniami, vďaka ktorým by mali zvládnuť komunikáciu i orientáciu v nemocnici,“ doplnila Galajda. Sprievodcov návštevníci a pacienti nájdu na prízemí nemocnice v priestoroch medzi hlavným vchodom a vchodom od centrálneho príjmu, prípadne na vrátnici, pokiaľ práve nesprevádzajú niektorého z pacientov. Sú viditeľne označení tričkom s logom nemocnice a nápisom „Sprievodca“.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM