Martin Sýkora Rôzne

V popradskom kine Tatran je návštevnosť vyššia ako slovenský priemer

Koncom januára 2016 začalo v Poprade znovu fungovať kino Tatran v zmodernizovanej a zdigitalizovanej podobe. Po roku sú na svete prvé čísla, ktoré radnicu tešia.

Ilustračný obrázok k článku V popradskom kine Tatran je návštevnosť vyššia ako slovenský priemer
Zdroj: Mesto Poprad

Podľa jeho manažérky Ľubomíry Olejárovej jeho priemerná návštevnosť na predstavenie je vyššia ako slovenský priemer. Ako uviedla, po ročnej prevádzke prichádzajú s viacerými novinkami. Ide napríklad o alternatívny audiovizuálny obsah i premietania určené pre seniorov.

Obľúbená slovenská a česká produkcia

Slovenský film Eva Nová sa stal pre kino Tatran symbolickým, pretože sa premietal ako prvý pri jeho znovuotvorení. „Nielen nanovo spustil jeho činnosť, no stal sa najnavštevovanejším filmom prvého roka. Od 28. januára do konca roka 2016 kino premietlo 406 filmov, na ktorých sa zúčastnilo 21 435 divákov, čo predstavuje priemernú návštevnosť 52 divákov na jedno premietanie. Oproti slovenskému priemeru, v roku 2015 to bolo 25 divákov, vlani niečo nad 30, je návštevnosť popradského kina veľmi dobrá,“ zhrnula Olejárová.

„Medzi obľúbené žánre a filmy patria predovšetkým slovenské a české filmy, dokumenty o Slovensku, Tatrách a premietania spojené so sprievodnými podujatiami, za prítomnosti protagonistov filmu, besedy či prednášky,“ povedala Olejárová.

V tomto roku plánuje kino Tatran, ktoré patrí pod Mestskú informačnú kanceláriu v Poprade, viacero noviniek.

Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Premieta sa 5 krát do týždňa

Každý mesiac bude prvá streda patriť alternatívnym audiovizuálnym obsahom, pôjde napríklad o balet, koncerty či divadlá na plátne. Posledný pondelok v mesiaci bude zase venovaný premietaniam pre seniorov so zvýhodneným vstupným.

„Mojím zámerom je, aby sa videosála začala využívať na premietania pre menšie skupiny ľudí, prípadne na besedy a prednášky. Tento priestor by mal pôsobiť ako kinoklub s príjemným posedením, filmovou literatúrou a premietaním filmov,“ doplnila manažérka kina.

V minulom roku sa uskutočnili v kine viaceré akcie, festivaly či Deň otvorených dverí. Najbližšou akciou v kine bude 21. februára predpremiéra českého filmu Muzikanti Dušana Rapoša s osobnou účasťou režiséra, štábu a protagonistov. Keďže ide o hudobný film, premietanie budú sprevádzať koncerty Kollárovcov a Petra Cmorika na pódiu pred kinom.

Kapacita popradskej kinosály je 359 miest a premieta sa päťkrát do týždňa, okrem utorka a stredy. Pondelky sú určené pre náročnejšieho diváka, predovšetkým Filmovému klubu, ktorý má už viac ako 400 členov. Víkendové premietania o 16.00 h patria rodinám s deťmi. Kino okrem bežných premietaní organizuje aj školské predstavenia pre základné a stredné školy a školské kluby.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM