Aktualizované Správy

V Popradskom okrese je 34 migrantov: Je to PROBLÉM a neviem, čo s nimi, vraví starosta

Starosta to považuje za patovú situáciu, pretože o skupinu zrejme nebude mať záujem nikto, ani prevádzači, keďže niektoré hranice sú zatvorené.

Ilustračný obrázok k článku V Popradskom okrese je 34 migrantov: Je to PROBLÉM a neviem, čo s nimi, vraví starosta
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Pri poľsko-slovenskej hranici v Tatranskej Javorine v okrese Poprad sa objavila skupina migrantov. Starosta obce Miroslav Michaľák to považuje za veľký problém a nevie, kam ich umiestniť.

„Sú rozložení na lúke pri dedine, vysadili ich tu ešte za tmy okolo 5.00 hod. Je ich tam 34, sú tam aj ženy a deti, najmladšie bábätko má len osem mesiacov. Sú veľmi slabo oblečení, je im evidentne zima, ráno sme tu mali pod nulou, tak si rozložili oheň. Ľudia sa hnevajú, pretože im ukradli drevo. Zaniesol som im tam nejaké potraviny a snažíme sa vyriešiť to s okresným úradom. Pokiaľ neodídu, tak aspoň pre ženy a deti budeme v spolupráci s Červeným krížom musieť nájsť nejaké ubytovanie, neviem, čo bude s chlapmi a či sa budú chcieť rozdeliť,“ zhodnotil situáciu starosta.

Patová situácia

Dodal, že polícia je súčinná, nemôžu ich však nikam odviesť, keďže majú povolenie na pobyt na Slovensku.

Starosta to považuje za patovú situáciu, pretože o skupinu zrejme nebude mať záujem nikto, ani prevádzači, keďže niektoré hranice sú zatvorené a na ostatných všetky autá kontrolujú.

Nepripravené riešenie

„Je to problém a štát pred tým zakrýva oči. Keď bolo avizované zatváranie hraníc, bolo jasné, že ten problém môže vzniknúť a nikto nepripravil riešenie, čo s týmito ľuďmi. Už keď bude naozaj zle, tak ich umiestnim do garáže, požičiam si ohrievač a zohrejem ich, ale to nie je absolútne moja povinnosť. Ja som hranice nezavrel, dokonca som ani nevedel, že ich zatvoria a teraz niekto chce, aby to riešila samospráva,“ skonštatoval Michaľák.

Niektoré hranice s Poľskom zatvorili v noci z utorka na stredu (3. – 4. 10.) z dôvodu zvýšenej migrácie. Na otvorených priechodoch kontrolujú všetky autá, ktoré prichádzajú zo Slovenska. Zatiaľ nie je jasné, ako dlho obmedzenia potrvajú.

Ministerstvo vnútra SR v reakcii pre TASR uviedlo, že okresný úrad v Poprade komunikuje so starostom obce.

Situáciu monitorujú

„Vzhľadom na to, že v okrese nie je vyhlásená mimoriadna situácia, poskytne dočasné prístrešie Spišská arcidiecézna charita,“ uviedli z tlačového odboru.

Rezort deklaruje, že situáciu monitoruje a v prípade potreby ju bude riešiť nasadením vlastných síl a prostriedkov v súlade so zákonmi a internými nariadeniami.

ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM