Správy

V Prešovskom kraji zaostávame: Sčítanie u nás evidujú pod celoslovenským priemerom

Elektronické sčítanie, keď obyvateľ vypĺňa formulár sám, sa začalo 15. februára a potrvá do 31. marca.

Ilustračný obrázok k článku V Prešovskom kraji zaostávame: Sčítanie u nás evidujú pod celoslovenským priemerom
Zdroj: TASR/František Iván

V Prešovskom kraji sa doposiaľ sčítalo 67,5 percenta obyvateľov, nachádza sa tak pod celoslovenským priemerom. Informuje o tom hovorkyňa Sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021 Jasmína Stauder s tým, že doteraz sa sčítalo v rámci celej SR vyše 71 percent obyvateľov.

Najviac a najmenej

V Prešovskom kraji sa najlepšie zrátali obyvatelia v obciach Nižná Pisaná (98 percent), Lužany pri Topli (97,6 percenta) a Dobroslava, ktorá má 96 percent sčítaných obyvateľov.

„Na druhej strane sú obce ako Lomnička, Jarovnice a Podhorany, kde je sčítaných zatiaľ len deväť až 13 percent obyvateľov,“ uvádza hovorkyňa.

Štatistiky z kraja

Krajské mesto Prešov má sčítaných 72,5 percenta obyvateľov.

Úspešne napreduje Poprad, ktorý má 74,5 percenta sčítaných, v Kežmarku sa sčítalo takmer 74 percent, vo Svidníku 73 percent, v Humennom 72 percent a v Snine je sčítaných 71 percent obyvateľov.

Do 31. marca

Všetky mestá v Prešovskom kraji sú na alebo nad úrovňou kraja.

Stará Ľubovňa eviduje takmer 70 percent sčítaných, Vranov nad Topľou 68 percent a Sabinov 67 percent. „Pod úrovňou kraja je Levoča (62 percent) s výrazným zastúpením digitálne vylúčených, ktorí budú potrebovať asistované sčítanie,“ dodáva Stauder.

Elektronické sčítanie, keď obyvateľ vypĺňa formulár sám, sa začalo 15. februára a potrvá do 31. marca. Asistované sčítanie bude od apríla do konca októbra.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM