Peter Handzuš Krimi

V profesionálnych rodinách by malo vyrastať viac detí

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR chce zmenou zákona o sociálnoprávnej ochrane detí a o sociálnej kuratele zlepšiť podmienky života detí v detských domovoch a podporiť osamostatňovanie mladých dospelých opúšťajúcich detské domovy.

Domovy by tak po novom počas nasledujúcich dvoch rokov museli pripraviť podmienky na to, aby od 1. januára 2013 už všetky deti vo veku do šesť rokov vyrastali výlučne v rodinnom prostredí, teda v profesionálnej rodine.
Súčasná legislatíva ukladá túto povinnosť len v prípade detí do troch rokov veku. V súčasnosti vyrastá v profesionálnej rodine asi 900 detí. Po prijatí navrhovaných zmien by detské domovy mali zabezpečiť profesionálnu rodinu pre ďalších približne 200 detí. K navrhovanej zmene sa zaviazala aj vláda vo svojom programovom vyhlásení.
„Detské domovy nezmiznú zo dňa na deň. Sú realitou aj v krajinách, ktoré odštartovali transformáciu detských domovov oveľa skôr ako Slovensko,“ povedala štátna tajomníčka rezortu Lucia Nicholson. Poznamenala, že otázka preto v súčasnosti zatiaľ nestojí tak, či detské domovy áno alebo nie, ale aké detské domovy chceme. „Chceme viac profesionálnych rodičov, viac pestúnov, viac adopcií a oveľa viac návratov detí do svojej biologickej rodiny.“
Navrhovaná zmena zákona má okrem iného utvoriť podmienky na zlepšenie kvality starostlivosti o deti v profesionálnych rodinách. Príprava záujemcov o profesionálne rodičovstvo by mala končiť jej zhodnotením a zhodnotením aktivity záujemcu o profesionálne rodičovstvo počas prípravy. „V súčasnosti príprava na profesionálne rodičovstvo žiadne podobné zhodnotenie neobsahuje, kým v prípade záujemcov o náhradné rodičovstvo je, naopak, zhodnotenie vhodnosti záujemcov nevyhnutnou podmienkou,“ upozornil rezort.
Zmena by sa mala dotknúť aj partnerov profesionálneho rodiča. Manžel či manželka profesionálneho rodiča budú okrem preukázania bezúhonnosti musieť absolvovať praktickú časť prípravy na profesionálne vykonávanie náhradnej starostlivosti. „Dieťa prichádza do kontaktu aj s manželom či manželkou zamestnanca detského domova, ktorý je profesionálnym rodičom a často, aj napriek snahe rodiny, nepripravenosť partnerov na takúto situáciu spôsobuje problémy deťom, ale aj samotným partnerom,“ uviedla hovorkyňa ministerstva Slavomíra Sélešová.
Navrhovaná zmena zákona chce tiež uľahčiť aj osamostatňovanie sa mladých dospelých. Súčasťou individuálneho plánu rozvoja osobnosti dieťa by mal tak byť aspoň rok pred dosiahnutím plnoletosti dieťaťa aj plán prípravy na osamostatňovanie sa dieťaťa. Príspevok na uľahčenie osamostatnenia sa mladého dospelého by sa podľa návrhu nemal poskytovať len v peňažnej forme, ale aj vo forme vecnej či v kombinovanej forme, najmä ako úhrada poplatku za ubytovňu, úhrada nájomného v obecnom byte, alebo nákup zariadenia do bytu mladého dospelého.
Návrh zmien zákona o sociálnoprávnej ochrane detí a o sociálnej kuratele počíta i s presunom zriaďovateľskej pôsobnosti k detských domovov a ostatných súvisiacich kompetencií z určených úradov práce, sociálnych vecí a rodiny na Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny. Navrhované znenie zákona je v pripomienkovom konaní, prijať ho musí ešte vláda a parlament.
TASR informovali Mediálneho odboru Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM