Webnoviny - Rôzne

V projekte Na bicykli deťom vyzbierali takmer 5-tisíc eur

Foto: SITA/BSK BRATISLAVA 23. júna (WEBNOVINY) - V rámci medzinárodného charitatívneho projektu Na bicykli deťom sa podarilo vyzbierať takmer päťtisíc eur.

Aj vďaka tomu sa mohol zrealizovať prvý regeneračný pobyt pre onkologicky choré deti a ich rodičov v Tatranskej Lomnici. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja Iveta Tyšlerová.

Organizátori projektu Na bicykli deťom vyjadrili spokojnosť s celospoločenským prijatím myšlienky. Viac ako 1 635 km, ktoré prešli, budú chcieť budúci rok prekonať. Druhý ročník projektu Na bicykli deťom odštartoval v najzápadnejšom meste Českej republiky Aš, peletón v priebehu 11 dní prekonal trasu 1 635 kilometrov. Cieľom bola Nová Sedlica, najvýchodnejšia obec Slovenska.

Trasa cyklistického peletónu bola rozdelená do 11 etáp. V mestách Košice, Banská Bystrica, Bratislava odovzdali miestnym oddeleniam onkológie darčeky pre deti a ich mamičky. Záštitu nad týmto unikátnym česko-slovenským projektom prevzal minister financií Ivan Mikloš, podporila ho aj bratislavská župa. Cieľom projektu je podľa predsedu Občianskeho združenia Deťom pre život Miroslava Bílika osloviť verejnosť v Českej republike i na Slovensku a spojiť všetkých, ktorí chcú pomôcť onkologicky chorým pacientom a ich rodinám.

Pomohli športovci i umelci

„Životné príbehy týchto malých bojovníkov sú mnohokrát nepredstaviteľné a preto každá možnosť spríjemniť im ich boj je našou zodpovednosťou,“ povedal bratislavský župan Pavol Frešo, ktorý tiež prešiel s peletónom časť úseku.

Peletón štartoval na čele so svetoznámym cyklistom a osemnásobným majstrom sveta jazdiacim na vysokom bicykli Josefom Zimovčákom. Časť trasy po Slovensku absolvovalo aj viacero známych osobností z kultúrneho či športového života. Spevák Martin Babjak, herec Ivan Vojtek, hokejista Miroslav Lažo a Peter Podhradský, reprezentant Slovenska v dráhovej cyklistike Jozef Žabka, štvornásobní olympijskí víťazi vo vodnom slalome bratia Peter a Pavol Hochschornerovci, v Trenčíne sa pridali aj cyklista Valach, hokejisti z NHL Marián Gáborík, Marcel Hossa, Richard Lintner, Andrej Nedorost a Ján Pardavý.

Bratislavská župa si tento rok vytypovala niekoľko cyklistických akcií, ktorých cieľom je pomôcť deťom, ale aj cyklistom zároveň. Najbližší župný pohár sa uskutoční už tento víkend na festivale horskej cyklistiky BIKE JAM, známy aj ako Karpatský MTB Maratón.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM