Peter Handzuš Kultúra

V rámci podujatia Tajomná Levoča sa začal Karpatský remeselný trh

V slovenskom kráľovskom meste Levoča sa dnes začal Karpatský remeselný trh. Na Námestí Majstra Pavla je 85 stánkov, kde môžu milovníci tradičnej kultúry vidieť remeslá rôznych druhov. Karpatský trh sa koná v rámci podujatia Tajomná Levoča pri prílež

„Tajomná Levoča je o množstve kultúrnych podujatí, program je bohatý, od vystúpení ľudových skupín až po večerný galaprogram,“ priblížil vedúci oddelenia kultúry na Mestskom úrade v Levoči Ivan Dunčko. Súčasťou programu sú aj výstavy fotografa Petra Župníka, v evanjelickom kostole je to výstava Mikuláša Klimčáka a výstava klubu Patchwork.

„Karpatský remeselný trh je každý rok bohatší, je tu takmer 170 remeselníkov v 85 stánkoch. Vzhľadom na priestorové možnosti sme museli niektorých remeselníkov umiestňovať po dvoch do jedného stánku,“ doplnil Dunčko. Remeselníci sú z rôznych partnerských miest Levoče ale i z iných miest zo Slovenska, Poľska, Česka i Bulharska. „Remeslá sú zastúpené vo veľmi širokom sortimente, je to od výrobkov z kože, zo skla, cez rezbárstvo, šperky, až po drotárstvo, cinolejárstvo atď.,“ vysvetľuje vedúci odboru kultúry.

Remeselníci budú svoje výrobky predvádzať až do neskorých večerných hodín a trh pokračuje aj v sobotu 13. augusta. „Plánovaný je dnes do 23. hodiny. Atmosfére Tajomnej Levoče, svetelnej šou a ohňostroja prispieva práve aj tá atmosféra osvetlených stánkov, Levoča je večer iná, ako ju poznáme bežne cez deň,“ konštatoval Dunčko.

Medzinárodný festival Dni Majstra Pavla sa podarilo uskutočniť vďaka grantu Levoča – Starý Sacz, Karpatské mestečká s klímou. „Ide o inovačný cezhraničný produkt kultúrnej turistiky,“ vysvetľuje Dunčko. Časť finančných prostriedkov išlo z mestského rozpočtu, prispelo aj Ministerstvo kultúry SR a rôzni sponzori z regiónu. Podujatie Tajomná Levoča vyvrcholí v sobotu, festival Dni Majstra Pavla potrvá až do konca leta.

„Naše mesto organizuje už 11. ročník tohto tradičného festivalu, ktorý sa počas svojej existencie stal značkou kvality a v značnej miere prispieva k zviditeľneniu mesta doma i vo svete,“ konštatoval Dunčko.

Mesto Levoča je vďaka svojim kultúrnym a historickým pamiatkam zapísané do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Text+foto: TASR

trhy_levoca
4
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM