Martin Sýkora Správy

V Slovenskom raji pribudne počítadlo turistov: Prinesie relevantné čísla

Správa Národného parku Slovenský raj plánuje v auguste do najnavštevovanejšej rokliny národného parku v Suchej Belej osadiť sčítač turistov.

Ilustračný obrázok k článku V Slovenskom raji pribudne počítadlo turistov: Prinesie relevantné čísla
Foto: Archív TASR

Tam a späť

Sčítanie ľudí v najnavštevo­vanejšej rokline Slovenského raja robia ľudia. Elektronické zariadenie v rokline chýbalo.

„Teraz budeme mať veľmi presné dáta. V súčasnosti ich len odhadujeme naším sčítaním, ktoré prebieha dvakrát počas letnej sezóny, respektíve podľa množstva predaných lístkov,“ povedal riaditeľ Správy Národného parku Slovenský raj Tomáš Dražil. Zariadenie bude podľa neho nonstop zaznamenávať všetkých návštevníkov v smere do rokliny, ale aj tých, čo sa z nej vracajú naspäť.

„Aj to sa stáva, že ľudia precenia svoje sily a potom sa vrátia naspäť od Misových vodopádov,“ priblížil Dražil.

Podľa starostky obce Hrabušice Jany Skokanovej vlani počas letnej turistickej sezóny navštívilo roklinu Suchá Belá 900 – 1000 ľudí denne. „Mať presné dáta v reálnom čase prispeje k manažmentu rokliny a ukáže nám to, ako tie dáta ďalej využijeme,“ ozrejmil Dražil.

Zdroj: TASR

Pribudne aj kamerový systém

Okrem toho správa národného parku spolu s obcou Hrabušice podala projekt na získanie financií na vybudovanie kamerového systému.

Online kamera by mala byť umiestnená pri Misových vodopádoch, pričom záznam by bol vysielaný na obrazovky na Podlesku, odkiaľ sa začínajú viaceré turistické trasy, ale aj na internet.

Ako doplnil, ľudia by tak vedeli, aká je aktuálna situácia v rokline. Dražil zároveň turistov upozornil, že do rokliny je vhodné ísť v ranných hodinách, čím predídu prípadnému čakaniu v radoch na rebríky. Okrem toho upriamil pozornosť aj na zvyšných osem roklín, ktoré sa v Slovenskom raji nachádzajú.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM