Peter Handzuš Kultúra

V slovenských knižniciach dnes prespí takmer 6500 detí

Do podujatia Noc s Andersenom sa dnes na Slovensku zapojí 165 knižníc, v ktorých strávi noc takmer 6500 detských čitateľov. Akcia, ktorá tak v SR prekoná doterajší rekord, slúži na podporu čítania detí.

Počas nej zažívajú v knižniciach neobvyklé veci. Okrem samotného nocovania v spacích vakoch medzi regálmi s knihami si čítajú alebo počúvajú rozprávky, dramatizujú či ilustrujú ich príbehy, vyrábajú masky na karnevalový sprievod, prípadne pátrajú po stratených rozprávkových bytostiach.

Niekde počas nočných pochodov podstúpia skúšky odvahy a zmerajú si sily vo vedomostných súťažiach. Inde sa chystá ohňostroj, boj so sedemhlavým drakom, spoločné varenie krupicovej kaše či pyžamová party alebo vankúšová vojna. Chatovanie s kamarátmi z iných knižníc je samozrejmosťou.

Podujatie vzniklo vďaka nápadu dvoch českých knihovníčok – Mirky Čápovej a Hany Hanáčkovej. Tie zorganizovali jeho prvý ročník v roku 2000 v Knižnici B. B. Buchlovana v Uherskom Hradišti, keď tam prespalo 20 detí. Dátum konania bol spojený s oslavou Medzinárodného dňa detskej knihy. Každoročne sa na celom svete pripomína 2. apríla, v deň narodenia významného dánskeho rozprávkara Hansa Christiana Andersena.

V tomto roku sa do tohto medzinárodného podujatia zapojí vyše 1050 verejných a školských knižníc, kde Noc s Andersenom strávi viac ako 40.000 detí vo viacerých štátoch, dokonca aj v Českej a slovenskej škole v austrálskom Sydney.

TASR informovala predsedníčka Spolku slovenských knihovníkov Silvia Stasselová.

Text+foto: TASR

NocAndersenPozv
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM