Martin Sýkora Správy

V sobotu si na cestách dávajte pozor: V noci bude mráz, môže sa šmýkať

Leto dalo pod Tatrami už svoje definitívne zbohom. Jeseň už pevne vládne svojim žezlom, s čím súvisí aj pokles teplôt - najmä nočných. Meteorológovia vydali výstrahy.

Ilustračný obrázok k článku V sobotu si na cestách dávajte pozor: V noci bude mráz, môže sa šmýkať
Zdroj: Dnes24.sk

Podtatranci už pomaly odložili tričká s krátkym rukávom a krátke nohavice. Sandále a šľapky vymenili za pevnú obuv, pekné dni striedajú chladné noci – tradičná jeseň pod Tatrami. Vodiči si zvykajú na skracovanie dňa a pri nižších teplotách sa menia aj jazdné vlastnosti štvorkolesových tátošov. Záhradkári už pozbierali úrodu a pripravujú pôdu a rastliny na zazimovanie. Jedno je jasné – pod Tatrami v noci začína mrznúť.

Meteorologická výstraha

Meteorológovia vydali na sobotu výstrahu 1. stupňa pred prízemnými mrazmi. Prírodný jav by mal trvať od polnoci do siedmej hodiny ráno. „Vo výške 5 cm nad povrchom sa OJEDINELE očakáva dosiahnutie minimálnej teploty vzduchu 0 – –3 °C. Takýto prízemný mráz predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre teplomilné rastliny,“ informuje Slovenský hydrometeorolo­gický ústav.

PREČÍTAJTE SI AJ: Desatoro pre bezpečné cesty: Polícia radí, ako sa v jeseni správať na cestách

Na cestách opatrne

Prízemný mráz spôsobí, že šoféri musia zvýšiť opatrnosť a zmeniť spôsob jazdenia. Auto sa na ceste začne správať inak, predlžuje sa aj brzdná dráha. „V sťažených poveternostných podmienkach treba najmä predvídať, prispôsobiť rýchlosť počasiu aj svojim schopnostiam, sledovať situáciu hlavne v okolí zastávok, škôl a nákupných centier, kde je zvýšený pohyb chodcov a cyklistov. Dať im prednosť tam, kde ju majú,“ uviedla Denisa Baloghová, hovorkyňa Prezídia PZ SR.

Foto: Ilustračné

Zdroj: SHMÚ
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM