Pavol Krupka Kultúra

OBRAZOM: Vypočujte si krásnu barokovú fanfáru. Zaznela v historickom kostole v Spišskej Sobote

Tohtoročný už desiaty ročník festivalu Sobotské dni starej hudby privítal na svojom v poradí treťom koncerte dvoch umelcov z druhej strany Tatier. Na sólovej historickej trúbke hral Marian Magiera, na vzácnom kostolnom organe ho sprevádzal Arkadiusz Bialic.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Vypočujte si krásnu barokovú fanfáru. Zaznela v historickom kostole v Spišskej Sobote
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk

Obaja hudobníci majú vzťah k historickému kráľovskému mestu Krakov, v ktorom študovali alebo v ňom pôsobia. Marian Magiera, člen orchestra Capella Cracoviensis, sa vo svojej bohatej profesionálnej sólovej i komornej činnosti zameriava na barokovú hudbu. Z toho dôvodu aj pred troma rokmi založil komorné zoskupenie Alta Cappella, ktorého členovia interpretujú historický repertoár na starých hudobných nástrojoch.Tento orchester účinkoval aj na úvodnom koncerte minuloročných Sobotských dní, venovanom hudbe G. F. Händla.

Bohatá študijná a koncertná činnosť charakterizuje aj organistu Arkadiusza Bialica, ktorý získal viaceré úpechy na interpetačných súťažiach doma i v Európe. Venuje sa starej nemeckej hudbe, symfonickej tvorbe, francúzskemu organovému repertpoáru z 19. a 20. storočia a súčasnej poľskej hudbe. Na nedeľnom koncerte vystúpil aj so sólovými skladbami od Girolama Frescobaldiho či Johanna Sebastiana Bacha.

V našom videu zaznie Pochod dánskeho princa, známy aj pod názvom Trumpet Voluntary. Túto skladbu v 17. storočí napísal anglický barokový skladateľ a organista Jeremiah Clarke (1673 – 1707). V interiéri zaplneného spišskosobotského kostola zaznela dokonca dvakrát, pretože poslucháči si mohutným potleskom vyžiadali prídavok.

O týždeň si budú môcť priatelia klasickej hudby vypočuť barokové variácie v podaní Tria Brno. Vyvrcholením festivalu bude 1. septembra koncert z diel talianskeho a nemeckého baroka.

V Spišskej Sobote zneli tóny trúbky a historického organu
1
Galéria
V Spišskej Sobote zneli tóny trúbky a historického organu
7
Galéria
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM