Rôzne

V Spišskej Teplici majú odteraz NOVÚ kalváriu: Je s výhľadom na Vysoké Tatry, FOTO

Rekreačná i pútnická lokalita sa nachádza v smere na Vápenicu. Okrem peších či cyklistov je prístupná aj pre imobilných, prípadne rodiny s kočíkmi.

Ilustračný obrázok k článku V Spišskej Teplici majú odteraz NOVÚ kalváriu: Je s výhľadom na Vysoké Tatry, FOTO
6
Galéria

V lese pri obci Spišská Teplica neďaleko Popradu vybudovali novú kalváriu s výhľadom na Vysoké Tatry.

Ide o súčasť projektu „Cisterciáni pod Tatrami – spoločné korene a spoločná budúcnosť Szafliar a Spišskej Teplice“, ktorý samospráva realizovala spolu s poľskými partnermi.

Starosta obce Radoslav Šeliga uviedol, že príjemná rekreačná i pútnická lokalita sa nachádza v extraviláne v smere na Vápenicu. Okrem peších či cyklistov je prístupná aj pre imobilných, prípadne rodiny s kočíkmi.

Je v strmšom svahu

Pútnické miesto so 14 zastaveniami vrátane kaplnky je v strmšom svahu a pripomína Ježišovo umučenie i jeho zmŕtvychvstanie.

„Na drevených nosných konštrukciách sú kamenné dosky s vyobrazením jednotlivých zastavení. Je to v príjemnom prostredí, v lesíku, kalvária je bezbariérová a je pomerne ľahké ju nájsť vďaka smerovníkom,“ uviedol starosta.

Pútnické miesto, ktoré doposiaľ v obci chýbalo, vybudovali koncom minulého roka, v týchto dňoch tam plánujú ešte zrealizovať menšie terénne úpravy. Celkové náklady presiahli podľa starostu 45-tisíc eur.

Kalvária je súčasťou väčšieho projektu, ktorý obec realizovala vlani.

„Celkové náklady tam boli 1,2 milióna eur, 450-tisíc eur stálo nové múzeum a ďalšie prostriedky šli na kalváriu, dažďovú záhradu, revitalizáciu parku, informačné tabule a smerovníky,“ vymenoval starosta s tým, že všetky aktivity sa im podarilo ukončiť v stanovenom termíne.

Expozícia pamätihodností

Keďže bol projekt financovaný z prostriedkov Interreg v programovacom období 2014 – 2020, všetky prostriedky museli vyčerpať do konca roka 2023.

V múzeu, ktoré vzniklo vo viac ako storočnej budove v centre obce, je pripravená aj nová expozícia miestnych pamätihodností.

Sprístupniť by ju chceli pre verejnosť koncom marca.

„Veľký záujem je už teraz z radov našich občanov, ktorí to chcú vidieť. Mali by tam prebiehať aj vyučovacie hodiny našej školy, budeme tam realizovať prehliadky s lektormi, na ktoré si však treba vytvoriť rezerváciu,“ dodal Šeliga.

Ide podľa neho o unikátne múzeum, chcú tam tiež organizovať tvorivé dielne, workshopy či prezentovať výrobu domáceho papiera, ktorý má v Spišskej Teplici slávnu históriu.

Nová kalvária v obci Spišská Teplica
6
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM