Pavol Krupka Rôzne

V Štrbe sa podarilo zachrániť vzácny míľnik, pri ktorom údajne oddychoval Jánošík

V obci Štrba sa podarilo zachrániť jeden z míľnikov, ktorý v minulosti značil smer cesty medzi Štrbou a Važcom. Výnimočný je svojím vekom i tým, že sa na ňom údajne nachádza odtlačok nohy a ruky Juraja Jánošíka.

Ilustračný obrázok k článku V Štrbe sa podarilo zachrániť vzácny míľnik, pri ktorom údajne oddychoval Jánošík
Zdroj: TASR

Matičiarom z obce Štrba pod Tatrami sa podarilo zachrániť jeden míľnik, ktorý v minulosti značil smer cesty medzi Štrbou a Važcom. Výnimočný je tým, že sa na ňom nachádza odtlačok nohy a ruky, ktorý údajne pochádza od Jánošíka.„Tento stĺp, ktorý sme nazvali Jánošíkova stupaj, sa nám podarilo zachrániť v hodine dvanástej, pretože už bol tak narušený eróziou, že sa z neho odlamovali päť až sedem centimetrov hrubé kusy, ešte tak dva-tri roky a bolo by po ňom,“ objasnil šéf miestneho odboru Matice slovenskej Michal Pavela.

Do stĺpu narazilo aj nákladné auto, ktoré ho vyvalilo do priekopy. Na mieste, kde pôvodne stál, je teraz hnojisko, takže ho posunuli o 100 metrov bližšie k Štrbe. „On už dnes neplní tú vzdialenostnú funkciu ako niekedy, ľudia sa podľa neho orientovali, keď bolo veľa snehu. Bol to stĺp vysekaný z jedného kusa pieskovca a zrejme pochádza z toho obdobia, kedy bola postavená táto cesta z Važca do Štrby, teda podľa dostupných informácií v 14. storočí,“ doplnil Pavela. Je to jediný míľnik, ktorý sa z trasy medzi Važcom a Štrbou podarilo zachrániť, podobný sa nachádza napríklad v strede obce Lučivná.

„Podľa legendy Juraj Jánošík s vrecom plným ukradnutých dukátov vystúpil na tento stĺp, a keďže bol ťažký, tak na ňom zanechal odtlačok nohy aj ruky, ktorý je stále viditeľný,“ zdôraznil Pavela. Nielen legenda však hovorí, že Jánošík bol v obci Štrba. Dôkazom je aj zápis z vypočúvania v Liptovskom Mikuláši, v ktorom sa priznáva, že na kopci Hovald neďaleko Štrby prepadol nemeckého úradníka aj s manželkou a lup si schoval u štrbských gazdov, ktorých mená však neprezradil. Podobná Jánošíkova stupaj sa zachovala aj neďaleko Klenovca, je to však odtlačok na skale v potoku.

Z druhej strany je do stĺpu vytesaný názov obce Štrba a niekoľko rímskych číslic, ktoré pravdepodobne znamenajú letopočty. Štrbania by chceli stĺp aj zrekonštruovať a opraviť, avšak len do takej miery, aby si zachoval historickú hodnotu a aby obnova nepoškodila odtlačky Jánošíka.

Fotogalériu TASR sme doplnili o záber na pôvodné umiestnenie míľnika (foto: Google).

V Štrbe sa podarilo zachrániť míľnik, pri ktorom údajne oddychoval Jánoší
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM