Monika Vengrínová Rôzne

V Tatrách a na podhorí sa bude oslavovať: Čaká nás zaujímavý rok ohrúhlych výročí!

Rok 2015 sa bude v tatranskom regióne niesť v duchu osláv a významných symbolických okrúhlych výročí. Ide o nový koncept pohľadu na históriu a súčasnosť vo Vysokých Tatrách a na podhorí. Domáci a návštevníci sa však môžu tešiť aj na nové podujatia, či tradičné akcie.

Ilustračný obrázok k článku V Tatrách a na podhorí sa bude oslavovať: Čaká nás zaujímavý rok ohrúhlych výročí!
Zdroj: TASR

„Budeme začínať už v januári, a to 150. výročím otvorenia Rainerovej chaty, potom príde na rad vo februári 80. výročie prvých pretekov FIS- tzv. neoficiálnych majstrovstiev sveta v klasickom lyžovaní,“ priblížil autor námetu, historik a publicista Mikuláš Argalács.

Veľmi dôležitým je však podľa neho i máj 2015 a 90. výročie Krakovského protokolu k Projektu Tatranského prírodného parku a najmä júnové unikátne 450. výročie prvého známeho turistického výletu, ktorý absolvovala hradná pani Beata Laska z Kežmarku k Zelenému plesu. „V auguste zas máme 400. výročie prvého známeho výstupu na tatranský štít a 105. výročie príjazdu prvého automobilu do Tatier. A to nie je všetko, v auguste bude 120 rokov od príjazdu prvého vlaku do Tatranskej Lomnice,“ doplnil Argalács. 

V tatranskom a podtatranskom regióne však budú prebiehať aj iné nové podujatia, ale návštevníci sa môžu tešiť i na osvedčené akcie, ktoré pripravujú Oblastné organizácie cestového ruchu (OOCR) Región Vysoké Tatry a Vysoké Tatry – Podhorie Región. Jednou z aktivít bude napr. aj séria bežeckých pretekov v rámci regiónu, kde si budú môcť bežci sily medzi sebou zmerať aj virtuálne na základe výsledkov v jednotlivých súťažiach uverejnených na internete.

„Chceme vytvoriť atraktívny program pre návštevníkov Tatier, ale aj pre domácich nadšencov, ktorí často ani nevedia, čo všetko doma máme,“ objasnil starosta Veľkej Lomnice a predseda predstavenstva OOCR Vysoké Tatry – Podhorie Peter Duda. Kľúčom k úspešnej realizácii bude podľa neho pokračujúca dobrá a aktívna spolupráca so zástupcami OOCR Vysoké Tatry Región, Združením cestovného ruchu, s mestami Vysoké Tatry a Poprad, ale tiež zladenie akcií v kalendári, aby sa každý týždeň v roku bolo na čo pozerať.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM