Martin Sýkora Správy

V Tatrách je o ďalšiu liečebňu menej: Padla Nová Polianka

Liečebňa v Novej Polianke prežila komunizmus i socializmus. Neprežila však kapitalizmus, ktorý jej s kľúčom v ruke uzamkol zámku na dverách liečebne.

Ilustračný obrázok k článku V Tatrách je o ďalšiu liečebňu menej: Padla Nová Polianka
Zdroj: TASR

Vysoké Tatry prišli o ďalšiu liečebňu. Granit nemocnica – Vysokošpeciali­zovaný ústav pre pľúcne choroby v Novej Polianke po 60. rokoch existencie zatvorili. Štátnej akciovej spoločnosti Horezza, ktorá spadá pod rezort obrany, na konci júla zrušili povolenie na prevádzkovanie zdravotníckeho zariadenia. V týchto dňoch je nemocnica, v ktorej sa kedysi liečili vojaci, úplne prázdna.

„Žiadosť o zrušenie povolenia poslala samotná spoločnosť Horezza. V praxi to znamená, že nebude viac oprávnená prevádzkovať zdravotnícke zariadenie,“ povedala Stanislava Luptáková z komunikačného odboru Ministerstva zdravotníctva SR. Nemocnicu zatvorili po 60. rokoch jej existencie, slávnostne otvorená bola 1. apríla 1956. Predzvesťou zatvorenia liečebne bol aj oznam, ktorý visel na dverách od mája a informoval o tom, že ústav je z technických príčin zatvorený.

Dôvodom zatvorenia je pravdepodobne nízky počet hospitalizovaných pacientov a prepad tržieb. Spoločnosť mala s budovou nemocnice aj iné plány. Vzniknúť tu mali klimatické kúpele s hotelom. Ministerstvo obrany (MO) SR však s týmto krokom spoločnosti nesúhlasilo. „Minister obrany SR Peter Gajdoš vyjadril nesúhlas s návrhom predstavenstva spoločnosti Horezza na transformáciu prevádzky Nemocnica Granit – Vysokošpeciali­zovaný ústav pre pľúcne choroby Nová Polianka na klimatické kúpele a hotel. Následne MO vydalo pokyn pozastaviť tento transformačný proces v spoločnosti Horezza,“ informovala hovorkyňa ministerstva Danka Capáková.

Za posledných šesť rokov ide o tretí liečebný ústav, ktorý vo Vysokých Tatrách zatvorili. Začiatkom roka 2010 zanikli klimatické kúpele v Tatranských Matliaroch, v októbri 2012 ukončili prevádzku kúpele v Novom Smokovci. V Novej Polianke sa v minulosti liečili predovšetkým vojaci, neskôr k nim pribudli aj ostatní pacienti. Nemocnica pred rokmi slúžila aj ako karanténa pre vojakov po návrate zo zahraničia. Čo bude s priestorom nemocnice je zatiaľ nejasné. „O ďalšom postupe budeme informovať,“ uzavrela Capáková.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM