Rôzne

V Tatrách otvoria turistickú sezónu: Na čo všetko sa môžeme počas leta tešiť?

Hoci oficiálne budú turistické chodníky vo vysokohorskom prostredí sprístupnené až v pondelok 15.júna, program v rámci otvorenia novej letnej turistickej sezóny sa začne už pred víkendom. Čo všetko si Tatranci na leto pre návštevníkov našich veľhôr pripravili?

Ilustračný obrázok k článku V Tatrách otvoria turistickú sezónu: Na čo všetko sa môžeme počas leta tešiť?
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

„Začíname v piatok 12.júna v dopoludňajších hodinách odomykaním jazera Štrbského plesa, následne v sobotu 13. júna sa na Popradskom plese sa symbolicky otvoria aj tatranské doliny,“ uviedla výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská.

Chýbať nebudú tradičné akcie i niekoľko noviniek

V sobotu večer sa uskutoční tiež tradičné stretnutie v Starom Smokovci, pri ktorom sa posvätí voda v prameni Kyselka. Okrem toho tu budú prezentované aj nové knihy Ivana Bohuša. „Následne na to bude o 20. hodine otvárací koncert Tatranského kultúrneho leta v areáli Kúpeľov Nový Smokovec a v nedeľu sa v parku v Tatranskej Lomnici uskutoční juniáles,“ doplnila Maťašovská. Na Starolesnianskej Poľane sa bude o 14. hodine konať ekumenická bohoslužba pri príležitosti otvorenia letnej turistickej i dobrovoľníckej sezóny.

Počas letnej sezóny bude každý víkend v Tatrách menšie alebo aj väčšie podujatie, pripravených je aj niekoľko noviniek. Nebudú chýbať už tradičné akcie ako napr. Viva Italia v Poprade, ktorý sa bude konať budúci týždeň, či Benátska noc v polovici júla na Štrbskom Plese. Návštevníci Tatier sa môžu tešiť aj na Medvedie dni na Hrebienku, či športové podujatie Tatry v pohybe a divadelný festival Stretnutia. Záver leta bude koncom augusta patriť akcii Svište na plese. 

Mobilná aplikácia, obnova cyklochodníka, značkovanie bežeckých tratí

Momentálne Tatranci zlepšujú podmienky pre pobyt v slovenských veľhorách, okrem iného má k tomu prispieť vynovená mobilná aplikácia Región Vysoké Tatry. Vďaka nej získajú turisti mapy chodníkov, cyklistických a bežeckých trás, otváracie hodiny hotelov, reštaurácií, wellness centier, lekární a pod. Mobilnú aplikáciu spustili prvýkrát v minulom roku a podľa Maťašovskej sa veľmi osvedčila. Okrem Slovákov si ju sťahovalo aj veľa zahraničných turistov, dostupná je v troch jazykových mutáciách a priebežne ju aktualizujú.

"Zároveň sa momentálne pracuje na obnove cyklistického chodníka z Tatranskej Lomnice do Starého Smokovca. Značkujú sa aj bežecké trate, keďže tento druh športu je momentálne populárny,“ upozornila Maťašovská. Na letné podujatia a marketingové aktivity pred letnou sezónou vyčlenila OOCR zo svojho rozpočtu asi 300 tisíc eur. Tatranci veria, že leto 2015 bude menej daždivé ako to vlaňajšie a do slovenských hôr si tak nájde cestu ešte viac návštevníkov. 

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM