Monika Vengrínová Rôzne

V Tatrách sa počítali turisti: Na ktorých miestach ich bolo najviac?

Po roku sa na území Tatranského národného parku opäť počítali turisti. Tí do najmenších veľhôr sveta prichádzali okrem Slovenska najmä z Poľska, Českej republiky, Maďarska, Anglicka a Nemecka. Spolu ich napočítali 24 100.

Ilustračný obrázok k článku V Tatrách sa počítali turisti: Na ktorých miestach ich bolo najviac?
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Počítanie turistov prebehlo počas jedného dňa, konkrétne uplynulej soboty, a to na turistických chodníkoch v Tatranskom národnom parku. Spočítavanie vykonali Štátne lesy TANAPu v spolupráci so Správou TANAPu.

Najhustejšie na Hrebienku i Popradskom plese

Výsledkom spočítavania je zistenie, že najnavštevovanejšou lokalitou v TANAPe je Hrebienok, kam počas jedného dňa zavítalo viac, ako 4 400 turistov. Hneď za ním nasledovalo Popradské pleso so 4 000 tisíckami turistov a Skalnaté pleso, kde sa za jeden deň, zväčša vyviezlo, takmer 3 350 ľudí. Na Solisku napočítali 1 500 turistov.

V Západných Tatrách bolo tento rok najviac v Roháčskej doline na Zverovke, a to až takmer 1 600. Najmenej, iba 39 turistov počas počítania, prišlo do Kôprovej doliny. Na Kriváň vyšlo 550 a na vrchol Rysov 1 111 turistov.

„Údaje zistené počas každoročného spočítavania turistov nám slúžia najmä na zistenie zaťaženosti územia. Na základe takto zistených skutočností potom preferujeme údržbu tých značkovaných chodníkov, ktoré sú turistickou verejnosťou najviac využívané,“ poznamenáva Ján Marhefka., vedúci Odboru prác celospoločenského významu Štátnych lesov TANAPu.

Najviac turistov bolo pred 33 rokmi

Pravidelné sledovanie návštevnosti územia Tatranského národného parku má aj ďalší dôvod. „V prípade, ak by na najnavštevova­nejších miestach dochádzalo k poškodzovaniu prírodného prostredia a tým k následnej erózii, museli by sme vstup do týchto lokalít regulovať. A to napríklad uzavretím turistického chodníka na čas potrebný na regeneráciu poškodenej vegetácie. O dočasnej uzávere turistického značkovaného chodníka rozhodne obvodný úrad v sídle kraja na náš podnet alebo na podnet Správy TANAPu,“ dodáva Marhefka.

Štátne lesy TANAPu, ešte aj ako bývalá Správa TANAPu, spočítavajú návštevníkov národného parku od roku 1972. Hoci početnosť turistov vo vysokohorskom prostredí podmieňuje počasie, doteraz najviac, až 26 520, napočítali v roku 1981.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM