Monika Vengrínová Rôzne

V Tatrách sa prebúdzajú zvieratá, rodia sa mláďatá: Turistické chodníky sa zatvárajú

Príroda a zvieratá sa prebúdzajú a skialpinistická sezóna v Tatranskom národnom parku sa tak blíži ku koncu. Od stredy až do polovice júna sa turistické chodníky uzavrú a porušenie zákona sa bude trestať pokutou. Dôvodom je ochrana prírody.

Ilustračný obrázok k článku V Tatrách sa prebúdzajú zvieratá, rodia sa mláďatá: Turistické chodníky sa zatvárajú
Zdroj: Dnes24.sk

Od 15.apríla do 15.júna platí sezónna uzávera turistických chodníkov. V tomto čase majú vstup do vysokohorského prostredia zákaz vstupu aj skialpinisti a horolezci organizovaní v horolezeckých zväzoch.

„Dôvodom časového obmedzenia pohybu turistov na lyžiach vo vyšších polohách národného parku je ochrana prírody. A to najmä kamzíka vrchovského tatranského, ktorý má v tomto období vo vysokohorskom prostredí sťažené životné podmienky, v jarnom období sa rodia mláďatá. Pri náhlom vyrušení a úteku v panike, sa môže stať, že kamzík sa vážne zraní a uhynie,“ uviedla Lenka Burdová zo ŠL TANAP s tým, že podobne je to aj v prípade svišťa vrchovského tatranského, ktorý sa v jarnom období vychudnutý prebúdza a nerušený prísun potravy po dlhej zime je pre neho existenčne dôležitý.

Porušenie zákazu trestá lesná stráž za porušenie pokoja a ticha podľa zákona o lesoch a stráž prírody za porušenie zákona o ochrane prírody blokovou pokutou do výšky 66 euro a vrátením turistu späť bez dosiahnutia cieľa vysokohorskej túry.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM