Monika Vengrínová Rôzne

V Tatrách sa premnožili šelmy: Dostávajú sa do blízkosti obydlí, riešenie problému by malo byť prioritou

Asociácia horských sídiel na Slovensku (AHSS) si na svojom valnom zhromaždení vo Vysokých Tatrách stanovila ako jednu z priorít pre tento rok a začiatok nasledujúceho, riešenie šeliem v blízkosti ľudských obydlí. Problémom je medveď, diviak i vlk.

Ilustračný obrázok k článku V Tatrách sa premnožili šelmy: Dostávajú sa do blízkosti obydlí, riešenie problému by malo byť prioritou
Zdroj: TASR

„Už to nie je problém len Vysokých Tatier, ale aj ďalších lokalít a netýka sa to len medveďa, pomerne veľké škody robí aj diviak a v poslednej dobe majú chovatelia oviec problémy aj s vlkom,“ vymenúva predseda AHSS Ján Mokoš.

Problémom je premnoženie šeliem i nakladanie s odpadom

Príčiny vidí asociácia jednak v premnožení zvierat všeobecne na Slovensku, ale aj v nakladaní s tuhým komunálnym odpadom, najmä s jeho triedením a zabezpečením. V neposlednom rade chýba aj vzdelávanie a výchova mládeže v tejto oblasti.

„Požiadali sme ministerstvo životného prostredia o finančnú pomoc na vývoj a osadenie bezpečnejších staničiek na odpad, len v rámci Vysokých Tatier ich malo byť pôvodne sedemdesiatpäť,“ dodal Mokoš s tým, že jedna takáto zabezpečená stanička so špeciálnymi kontajnermi na komunálny odpad stojí cca 18 tisíc eur. Drahý je predovšetkým materiál, ktorý by odolal ataku šelmy. Takéto staničky by však potrebovali aj v iných lokalitách na Slovensku a väčšina samospráv si ich z finančného hľadiska dovoliť nemôže.

Riešením je presun alebo dolov zvierat

Ďalšou možnosťou, ako zamedziť pohybu napr. medveďov v blízkosti ľudských obydlí, je podľa Mokoša aj preklasifikovanie tejto šelmy z hľadiska legislatívy a v istom smere vyňať z ochrany prírody. „Čísla sú také, že už nie je u nás ohrozený druh, takže tu vidím možnosť odchytu a jeho následného presunu, prípadne stanoviť kvóty na jeho dolov,“ objasnil Mokoš.

Dospelý jedinec medveďa potrebuje približne 2500 až 3500 hektárov na prežitie, aby sa na tejto ploche dokázal uživiť. Na území mesta Vysoké Tatry by tak malo byť približne dvadsať medveďov, ďalších asi tridsať by ich malo byť v národnom parku. Dnes sa však už podľa Mokoša hovorí približne o 120 medveďoch len na území Tatier.

Medvede ročne zničia kontajnery za päťtisíc eur

„Potrebné je ich sčítať, na to však zatiaľ žiadny štátny rezort nechcel vyčleniť prostriedky. Odhadované čísla sa veľmi líšia, jedni povedia, že ich je na Slovensku 300, druhý údaj je 1200 medveďov. Jednoznačne treba vytvoriť komisiu, ktorá tieto šelmy zráta a potom sa budeme môcť baviť o ďalších krokoch,“ upozornil Mokoš.

Už od začiatku roka však na území mesta Vysoké Tatry zaznamenali niekoľko medveďov v blízkosti obydlí, najmä medvedice s mláďatami a niektoré lokality sú medveďmi navštevované denne. Medvede ročne zničia niekoľko kontajnerov, čo stojí miestnu samosprávu aj päťtisíc eur. „Upozorňujeme na to už od roku 2005 a nič sa s tým nedeje, situácia sa len zhoršuje,“ uzavrel predseda AHSS.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM