Peter Handzuš Krimi

V Tatrách trvá aj dnes mierna hrozba lavínových zosuvov

V tatranskom teréne od nadmorskej výšky 1700 m trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, v ostatných pohoriach malé, 1. stupeň.

Aj keď je snehová pokrývka vo všeobecnosti dobre spevnená, najmä na ojedinelých strmých juhovýchodných svahoch je naďalej spevnená iba mierne. Pravdepodobnosť uvoľnenia lavín môže vystupňovať jej veľké dodatočné zaťaženie predovšetkým v strmých lokalitách so sklonom nad 35 stupňov.
Dnes ráno bolo na horách prevažne jasno, iba v Malej Fatre zamračené. Teplota vzduchu sa pohybovala od –19 C do –9 stupňov Celzia. Fúkal slabý severný až západný vietor s rýchlosťou do 15 km/h, na hrebeňoch miestami pomerne čerstvý do 25 km/h. Počas uplynulých 24 hodín pripadlo do 5 cm snehu najmä v Malej Fatre.
V celkovo podpriemernej snehovej pokrývke, ktorú predchádzajúci silný vietor rozložil veľmi nerovnomerne, sa vplyvom nízkych teplôt vytvárajú nebezpečné formy hranato zrnného snehu. V žľaboch a ďalších terénnych nerovnostiach sú nafúkané nestabilné snehové dosky a vankúše. SLP HZS upozorňuje na zotrvanie aktuálnej tendencie lavínového nebezpečenstva.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM