Rôzne

V Tatrách ubúda orlov i ďalších vtákov: Nového potomka na svet nepriniesla ani orlica Anička

Ešte v máji minulého roka Tatry zasiahla víchrica Žofia, ktorá vylámala veľké množstvo stromov v nižších polohách. Práve v nich hniezdi orol krikľavý. Z tohto dôvodu jeho populácia ubúda. A žiaľ, týka sa to aj iných druhov vtákov.

Ilustračný obrázok k článku V Tatrách ubúda orlov i ďalších vtákov: Nového potomka na svet nepriniesla ani orlica Anička
Zdroj: TASR

Orly krikľavé tak podľa nej strácajú svoj prirodzený areál, biotop, a tým pádom si musia po príchode z Afriky, kde zimujú, hľadať nové hniezdiská. „Niekedy prídu z Afriky vysilení, pôvodné hniezdo nenájdu, musia si tak vybudovať nové, čo spôsobuje aj to, že nemusia mať v ten rok ani mláďatá,“ zdôraznila zoologička Správy TANAP-u Viera Kacerová. To je prípad aj najsledovanejšieho slovenského orla krikľavého Aničky, ktorej hniezdo v tomto roku obsadila kuna. So svojím partnerom tak nezahniezdila, hoci v okolí starého hniezda sa spoločne zdržiavali. Nové mláďa však Anička na svet nepriniesla, hoci v roku 2013 a 2014 vychovala s partnerom Arnoldom vždy po jednom potomkovi. 

„Nedá sa povedať percentuálne, aký je úbytok orlov krikľavých na území TANAP. Tie páry sa aj tento rok vrátili zo zimoviska, ale nezahniezdili, čiže ten prírastok je tohto roku minimálny,“ konštatovala Kacerová. Vybudovali si však podľa nej nové hniezda a tento druh vtákov sa každoročne vracia na pôvodné hniezdisko. Orly krikľavé, ktoré sú zaradené do čeľade jastrabovitých, sa vyskytujú predovšetkým na strednom a východnom Slovensku. Hniezdia najmä v lesoch pahorkatín a v predhorí vysokých hôr zväčša v nadmorskej výške od 600 do 800 metrov na Liptove, Zamagurí a na Orave. 

Úbytok populácie pre spadnuté stromy sa podľa Kacerovej týka aj iných druhov vtákov, najmä tých, ktoré hniezdia v lesných porastoch. „Napríklad sú to niektoré ďatlovité druhy vtákov, ktoré potrebujú dutiny, alebo tiež niektoré druhy sov, ktoré sú viazané na dutiny starých stromov a došlo k ich vyvráteniu. Tak isto musia hľadať nové možnosti na hniezdenie,“ dodala Kacerová. Les však bude podľa nej časom rásť a aj vtáky si budú v nových podmienkach budovať nové hniezdne lokality.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM