Správy

V Tatrách už turisti využívajú NOVÝ železný most: Na mieste je to už BEZ obmedzení, FOTO

Na červeno a žlto značenom turistickom chodníku v blízkosti vyhľadávanej chaty vo Vysokých Tatrách sa už turisti prejdú po pozinkovanom železnom moste.

Ilustračný obrázok k článku V Tatrách už turisti využívajú NOVÝ železný most: Na mieste je to už BEZ obmedzení, FOTO
3
Galéria
Zdroj: TANAP

Trasa v doline Zeleného plesa je tak od uplynulého víkendu prístupná bez obmedzení. Informovala o tom Správa Tatranského národného parku (TANAP) s tým, že osadiť moderné premostenie aj s drevenými zábranami sa podarilo minulý týždeň.

„Pre návštevníkov parku to prináša bezproblémový prechod na úseku žltej i červenej značky vedľa Chaty pri Zelenom plese. Prakticky to znamená, že turista, ktorý prichádza z Veľkej Svišťovky a plánuje pokračovať na chatu, ušetrí oproti obmedzeniu pre most v rekonštrukcii zhruba desať minút pešej chôdze,“ uvádzajú ochranári.

Odstránili tabule

Pôvodný drevený most už nespĺňal bezpečnostné štandardy, pracovníci Správy TANAP-u ho preto vlani na jeseň odstránili a vyznačili v teréne obchádzku, ktorá turistov presmerovala na tzv. zimnú cestu.

Po všetkých prípravných prácach a vďaka priaznivému počasiu sa v týchto dňoch podarilo kompletne osadiť 16 metrov dlhý a 1,2 metra široký pozinkovaný železný most s typizovaným roštom. Odstránili aj tabule signalizujúce obmedzenia v doline.

Správa TANAP-u stavila tentoraz na trvácnosť materiálu.

Má slúžiť 20 rokov

Vedúci ochranného obvodu Tatranské Matliare Pavol Spiztkopf objasnil, že drevený mostík v náročných podmienkach vydrží maximálne päť až šesť rokov.

„Navyše, je to ďaleko, všetok materiál treba vyvážať. Náklady na drevený most by sa v súčasnosti vyšplhali takmer na 2-tisíc eur. Za železný variant sme zaplatili 10-tisíc eur vrátane prípravných prác, ako betónovanie pätiek či vývoz mosta. Tento by však mal slúžiť ďalších 20 až 30 rokov, možno aj viac,“ skonštatoval Spitzkopf.

Dodal, že výmenu v pravidelných päťročniciach si budú žiadať už len drevené zábrany na moste. Správa TANAP-u nový most financovala vďaka nadácii jednej z bánk a z vlastných zdrojov.

Objektívom: Nový železný most vo Vysokých Tatrách
3
Galéria
Zdroj: TANAP
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM