Martin Sýkora Rôzne

V Tatrách zberajú nepotrebné veci na charitu: Pomáhajú aj muži zákona

Tradičnú jesennú charitatívnu zbierku šatstva a nepotrebných vecí dnes organizuje mestská polícia Vysoké Tatry v spolupráci s charitatívnymi organizáciami.

Ilustračný obrázok k článku V Tatrách zberajú nepotrebné veci na charitu: Pomáhajú aj muži zákona
Zdroj: TASR

Každý rok vyzbierajú tony

Podľa zástupcu náčelníka mestskej polície Jozefa Štefaňáka každoročne v čase zbierky z Vysokých Tatier odíde priemerne päť ton nepotrebných vecí.

„Máme s odlevom obnoseného šatstva či nepotrebných textílií takýmto spôsobom dobré skúsenosti. Ostávame pri osvedčenom spôsobe očisty domácností nielen preto, že takto dbáme o životné prostredie a nevznikajú nám na území mesta čierne skládky, ale robíme tak aj dobrý skutok. Pre nás je to nadbytok, no pre niekoho ešte použiteľný textil,“ informoval Štefaňák. Podľa jeho slov sa za predošlých desať ročníkov akcie podarilo v meste vyzbierať viac ako 50 ton materiálu na charitatívne účely.

PREČÍTAJTE SI AJ: Megaakcia priniesla megavýsledok: Vyzbieralo sa až pol tony šatstva

Prírodná katastrofa začala peknú tradíciu

História zbierky siaha do obdobia veternej kalamity v roku 2004. „Počas prvých rokov putovali napríklad odevy a obuv obyvateľom Inštitútu Krista Veľkňaza v podtatranských Žakovciach. Tamojší chovanci vyrazili do terénu, aby pomohli po kalamite, neboli však na to vhodne oblečení. Naše ďakujem za ich pomoc sa tak v podobe vriec plných odevov opakovalo ešte niekoľko rokov,“ povedal Štefaňák. Vrecia s textilom putovali aj na Oravu. Tu ženy z neziskovej organizácie Pomocný anjel vytvorili zo šatstva nemocničný erár, išlo napríklad o posteľnú bielizeň či detské dupačky.

V poslednom období preberá nepotrebné textílie z tatranských domácností podľa Štefaňáka aj Sociálne družstvo Diakonie Broumov v Královohradeckom kraji v Českej republike.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM