Pavol Krupka Kultúra

V Tatranskej galérii vystavujú bratia Mózerovci, na vernisáži spievala aj Katka Hasprová

Pri príležitosti 72. výročia prvého transportu židovských žien a dievčat z popradskej železničnej stanice do koncentračného tábora v Osvienčime pripravila Tatranská galéria dve nové výstavy. Ich autormi sú bratia Peter a Ján Mózerovci z Bratislavy a nesú názov Zlomený narcis a Portréty.

Ilustračný obrázok k článku V Tatranskej galérii vystavujú bratia Mózerovci, na vernisáži spievala aj Katka Hasprová
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk

„Základnou myšlienkou sú dva cykly, ktoré každý z nás tvoril svojou vlastnou cestou. Môj brat Peter tvorí portréty, ktoré sú podložené obrázkami z kníh či internetu a ktoré sa svojím vlastným spôsobom snaží pretlmočiť. V jeho prípade ide o kombinovanú techniku, pričom podmaľba je akrylová, a potom do určitej miery štylizuje obrázky farebnými ceruzkami. Na druhej strane moje obrazy sú čisto maľované a sú zachytením nejakého vnútorného ponímania danej tematiky. Tragédiu židovského národa skúšam podať tak, že nemusia to byť len príslušníci tohto národa, ale že takéto utrpenie, kde je rozdiel medzi vyvoleným a vylúčeným veľmi malý, sa môže stať komukoľvek z nás. A tým chcem upozorniť na tieto zložité a desivé stránky človeka,“ vysvetľuje princíp oboch výstav Ján Mózer.

Ide o náročnú tému, avšak autorom je akási melanchólia židovskej tematiky blízka, najmä z kníh židovských autorov. V Tatranskej galérii vystavujú obaja prvýkrát.„Doh­romady je to 16 obrazov, každý po osem, sú umiestnené v kaviarni Tatranskej galérie a návštevníci ich budú môcť vidieť do 8. apríla,“ doplnil Ján Mózer.

Pozvanie na vernisáž prijala aj speváčka a herečka Katka Hasprová, ktorá sa na pódiu TG zverila so svojou vlastnou skúsenosťou s holokaustom, dotkol sa totiž aj jej rodiny. V koncentračnom tábore zahynuli dve staršie sestry jej matky, známej slovenskej herečky Sone Valentovej. Katka na záver zaspievala aj pieseň Most ponad kalnú rieku. Do programu ju speváčka vybrala pre posolstvo nádeje, ktorú všetci potrebujeme. Pieseň je slovenskou verziou svetoznámej piesne dvojice Simon – Garfunkel Bridge of Troubled Water. Vypočuť si ju môžete aj v našom videu, v ktorom vám prinášame aj rozhovor s výtvarníkmi bratmi Mózerovcami.

V utorok sme si už po pätnásty raz pri pamätníku pripomenuli prvý transport židovských žien a dievčat zo železničnej stanice v Poprade. Na takmer istú smrť ich vtedy do koncentračného tábora v Osvienčime odišlo tisíc.

V TG vystavujú bratia Mózerovci, na vernisáži spievala aj Katka Hasprová
8
Galéria
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk
V TG vystavujú bratia Mózerovci, na vernisáži spievala aj Katka Hasprová
1
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM